Udon

ZOZNAM SUROVÍN

  • 100 ml vody
  • 200 g hladkej múky T-530
  • 2 ČL soli (morskej)
  • zemiakový, alebo kukuričný škrob

POSTUP PRÍPRAVY

Vsypeme soľ do vody a rozmiešame ju tak aby sa úplne rozpustila. Vlejeme do nádoby pekárne soľný roztok a vsypeme múku. Zapneme program na miesenie – program 16. Cesto bude veľmi tuhé, tak po skončení programu skontrolujeme jeho kvalitu prepojenia a ak je to potrebné spustíme tento program znova.

Vyberieme cesto z nádoby a vložíme ho do veľkého uzatvárateľného plastového vrecka, najlepšie zipsovacieho a uzatvoríme. Ak nemáme veľké vrecko tak cesto rozdelíme na 2 časti vložíme do menšieho. Vrecko uzatvoríme a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote, aby sa uvoľnil glutén. Jemne pootvorené vrecko položíme medzi dve utierky na zem. Vlastnou hmotnosťou nohami roztlačíme cesto po celom objeme sáčku. Keď je cesto roztlačené vyberieme ho von, okraje založíme dovnútra tak, aby sme opäť vytvorili guľu. Cesto znova dáme do sáčka, uzatvoríme a zopakujeme roztláčanie. Proces roztláčania a zvinovania do gule zopakujeme celkom 5 krát. Na konci je cesto vláčne (japonci vravia ako ušný lalôčik). Po poslednom roztláčaní cesto upravíme do gule a vložíme do sáčka. Ten zatvoríme a necháme odpočívať pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny. Cesto si vyberieme na škrobom pomúčenú dosku a pomocou valčeka ho rozváľame na tvar obdĺžnika s hranou 25 cm a hrúbkou stupeň 2. Neustále cesto poprašujeme škrobom aby sa nelepilo. Po upravení tvaru cesto poprášime znova škrobom a skladáme ho od obidvoch okrajov k stredu, aby sa dobre krájalo. Po každom preložení poprášime škrobom. Nakrájame ho nožom na šírku 4 mm.

TIPY, TRIKY A RADY

Pri varení rezancom vodu nesolíme (1 liter na 100 g rezancov). Do vriacej vody vložíme rezance a varíme ich pri zmiernení plameňa 10 minút (mrazené 12 minút bez rozmrazenia). Scedíme a dobre prepláchneme pod tečúcou studenou vodou, aby sme odstránili škrob a dodali rezancom pevnú štruktúru.

Hoci sa pri miešaní soli zdá, že je jej veľa, časť soli sa uvoľní do vody pri varení rezancov. Postup rozšliapavania cesta je v Japonsku bežnou praxou. Túto procedúru môžeme nahradiť valčekom na cesto. Posledné odpočívanie cesta môžeme ponechať cez noc v chladničke.

EXTRA VYBAVENIE

  • hnetač, alebo domáca pekáreň

Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0