Turecké vajce
POSTUP PRÍPRAVY
Hustý, ideálne grécky jogurt zmiešame s lisovaným cesnakom, soľou a nasekaným kôprom. V kastróle privedieme vodu k varu a jemne do nej vložíme rozklepnuté vajíčka. Znížime teplotu plameňa a varíme ich 3 minúty. Na panvičku dáme maslo, prisypeme papriku, gochugaru a cayenskú papriku a za stáleho miešania rozpustíme maslo, necháme prehriať celý obsah a odstavíme.
Na hlboký tanier dáme ochutený jogurt, na ktorý dáme pošírované vajíčka a prelejeme celý tanier paprikovým maslom. Vrch ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s opečeným chlebom, alebo bagetkami.
TIPY, TRIKY A RADY
Z uvedeného množstva pripravíme 2 porcie. Ak nemáme jogurt dostatočne hustý, môžeme ho deň pred prípravou nechať odkapať v jemnom sitku. Pri príprave pošírovaných vajíčok niekto pridáva do vody aj ocot. Ak však máte prístup k skutočne “čerstvým” vajíčkam z vlastného chovu, nie je to potrebné, čerstvé vajíčka majú dostatočne husté bielko.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Veľmi chutné raňajky na víkend. Çılbır (originálny názov) sú v preklade turecké pošírované vajíčka na gréckom jogurte ochutenom kôprom, cesnakom a preliate pikantným maslom. Toto jedlo je pokrm podávaný hlavne počas ramadánu.