Turecké stehná
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 4 kuracie stehná
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL sušeného chillie
- 1 ČL soli
- 2 PL rastlinného oleja
OMÁČKA
- 50 g masla
- 60 g cibule
- 10 g cesnaku
- zväzok petržlenovej vňate
- 1 PL hladkej múky T-530
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 50 ml bieleho vína
- 1 ČL kurkumy
- 200 ml vývaru
PRÍLOHA
- 100 g ryže
- 100 ml fritovacieho oleja
- 300 g zemiakových hranolkov
POSTUP PRÍPRAVY
V ryžovare uvaríme ryžu, a na druhej panvici, alebo vo fritéze (horko-vzdušnom hrnci) pripravíme zemiakové hranolky.
Kuracie stehná vykostíme, narežeme a jemne naklepeme. Všetko korenie zo základných surovín dáme do mažiara a rozdrvíme. Vysypeme na dosku a obalíme v korení kuracie stehná. Na hlbšiu panvicu dáme olej, a po jeho rozpálení orestujeme z obidvoch strán všetky stehná z oboch strán asi 3 minúty.
Do panvice po vysmažení stehien pridáme maslo, najemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Zľahka orestujeme (asi 3 minúty), pridáme múku, premiešame všetky suroviny a chute (asi 1 minútu). Prilejeme víno a dusíme kým sa nevyvarí alkohol (asi 3 minúty). Zalejeme vývarom, smotanou a privedieme k varu. Pridáme kurkumu, nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a vložíme opečené stehná. V prípade potreby môžeme pridať trochu vody – záleží od konzistencie. Zakryjeme panvicu pokrievkou a dusíme 10 minút na miernom ohni.
TIPY, TRIKY A RADY
Na tanier dáme hranolky a ryžu, naložíme stehno a zalejeme omáčkou. Vrch môžeme ozdobiť chillie vločkami, a zelenými bylinkami.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Turecká vnútrozemská “špecialitka” v úprave z kuracieho mäsa. V originálnom recepte používa kozie mlieko na omáčku, ktoré je u nás ťažšie dostupné, a tiež kozie (kozľacie) mäso alebo aj jahňacina. Kvôli dostupnosti som použil kuracie stehná – prsia by boli zrejme suché. Dôležité je aby bolo mäso kvalitné a čerstvé.
Posledná aktualizácia receptúry: 14.09.2023