Turecké stehná

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 4 kuracie stehná
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1 ČL sušeného chillie
  • 1 ČL soli
  • 2 PL rastlinného oleja

OMÁČKA

  • 50 g masla
  • 60 g cibule
  • 10 g cesnaku
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 1 PL hladkej múky T-530
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 50 ml bieleho vína
  • 1 ČL kurkumy
  • 200 ml vývaru

PRÍLOHA

  • 100 g ryže
  • 100 ml fritovacieho oleja
  • 300 g zemiakových hranolkov

POSTUP PRÍPRAVY

V ryžovare uvaríme ryžu, a na druhej panvici, alebo vo fritéze (horko-vzdušnom hrnci) pripravíme zemiakové hranolky.
Kuracie stehná vykostíme, narežeme a jemne naklepeme. Všetko korenie zo základných surovín dáme do mažiara a rozdrvíme. Vysypeme na dosku a obalíme v korení kuracie stehná. Na hlbšiu panvicu dáme olej, a po jeho rozpálení orestujeme z obidvoch strán všetky stehná z oboch strán asi 3 minúty.
Do panvice po vysmažení stehien pridáme maslo, najemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Zľahka orestujeme (asi 3 minúty), pridáme múku, premiešame všetky suroviny a chute (asi 1 minútu). Prilejeme víno a dusíme kým sa nevyvarí alkohol (asi 3 minúty). Zalejeme vývarom, smotanou a privedieme k varu. Pridáme kurkumu, nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a vložíme opečené stehná. V prípade potreby môžeme pridať trochu vody – záleží od konzistencie. Zakryjeme panvicu pokrievkou a dusíme 10 minút na miernom ohni.

TIPY, TRIKY A RADY

Na tanier dáme hranolky a ryžu, naložíme stehno a zalejeme omáčkou. Vrch môžeme ozdobiť chillie vločkami, a zelenými bylinkami.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Turecká vnútrozemská “špecialitka” v úprave z kuracieho mäsa. V originálnom recepte používa kozie mlieko na omáčku, ktoré je u nás ťažšie dostupné, a tiež kozie (kozľacie) mäso alebo aj jahňacina. Kvôli dostupnosti som použil kuracie stehná – prsia by boli zrejme suché. Dôležité je aby bolo mäso kvalitné a čerstvé.


Posledná aktualizácia receptúry: 14.09.2023


Hodnotenie autora 0