Trhaný chlieb

Trhaný chlieb

ZOZNAM SUROVÍN

Tangzhong

  • 120 ml plnotučného mlieka
  • 30 g chlebovej múky T-650

Hlavné cesto

  • 450 g chlebovej múky T-650
  • 20 g kryštálového cukru
  • 2 ČL soli
  • 140 ml plnotučného mlieka
  • tangzhong (info)
  • 1 vajce
  • 1 ČL sušeného droždia (1/2 sáčku)
  • 30 g masla

Cesnakové maslo

  • 2 hlavičky cesnaku
  • 2 ČL rastlinného oleja
  • 120 g masla
  • aromatické byliny
  • 250 g syra Mozzarella (recept)
  • mleté čierne korenie
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Do malého kastróla pridáme mlieko a múku. Za stáleho miešania zohrievame na strednom ohni. Keď thangzong zhustne, prenesieme ho do misy a ochladíme na izbovú teplotu.
Na prípravu hlavného cesta pridáme všetky suroviny do misy a vymiesime kvalitné nelepivé cesto. Môžeme využiť pomoc stojanového mixéra (alebo domácej pekárne). Miesime na nízkej rýchlosti 15 minút, kým sa cesto nespojí. Cesto vložíme do mierne naolejovanej misy a necháme kysnúť asi 90 minút, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Do misky pridáme zmäknuté maslo, olej, nasekané bylinky, pretlačený cesnak a soľ. Vymiešame mixérom, alebo vidličkou na jemno.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec s rozmermi 35 x 40 cm (hrúbka si 1 cm). Na povrch natrieme cesnakové maslo s bylinkami a rozvrstvíme nastrúhanú mozzarellu. Pomocou rezačky na pizzu nakrájame cesto na štvorce prispôsobené veľkosti nádoby na pečenie. Usporiadame kúsky cesta do hranatej formy na chlieb, ideálne s rozmermi 20 x 10. Odporúčam postaviť formu na hranu, aby sa natreté štvorce ľahko vkladali a rovnako je veľmi výhodné formu vystlať papierom na pečenie tak, aby papier presahoval okraje a syr z chleba nepretiekol. V každom prípade postavte pod pekáč ešte jeden plech, aby ste nemuseli vetrať … Krajné časti cesta otočíme natretou časťou k sebe. Prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút, kým nie je cesto pekné a nadýchané. Pečieme pri teplote 180°C (horný a dolný ohrev) po dobu 50 minút. Priebežne kontrolujeme stav upečenia, najmä pri prvom pokuse, pretože “každá rúra pečie ináč”. Po dopečení vyberieme chlieb z formy.


Posledná aktualizácia receptúry: 18.03.2024


Hodnotenie autora 4.5