Trdelník

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 600 g polohrubej múky T-400
  • 100 g tuku Hera
  • 2 vajcia
  • 5 PL práškového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 42 g čerstvého droždia
  • soľ

POSÝPKA ŠKORICOVÁ

  • 1 škoricový cukor
  • 1 vanilínový cukor

POSÝPKA ORECHOVÁ

  • 100 g vlašských mletých orechov
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 PL kryštálového cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Do pekárne dáme teplé mlieko, rozpustený tuk, vajcia, droždie, cukor, práškový cukor, múku so soľou a zapneme program na miesenie a kysnutie – program 13. Kým sa nám cesto vymiesi a vykysne upravíme si valček na cesto tak, že ho kompletne obalíme v alobale. Po skončení programu (za 75 minút) cesto vyberieme a rozdelíme na 4 časti, každú časť rovnomerne rozvaľkáme na doske asi na hrúbku 5 mm a radielkom rozkrájame na 4 cm pásy, ktoré necháme podľa možnosti na koncoch spojené, alebo ich spojíme. Na alobalom izolovaný valček jemne potretý maslom špirálovito natočíme pásy cesta, aby sa mierne prekrývali a konce poriadne popritláčame, aby sa cesto nerozpadalo.
Omotané cesto jemne pofŕkame olejom a ešte také naolejované dáme do škoricovej, alebo orechovej posýpky. Valček položíme na plech tak, aby sa rúčkami opieral o steny plechu… a teda trdelník bol nad plechom, a nedotýkal sa ho. Pečieme 20 – 25 minút dozlatista pri teplote 180°C (horný a dolný ohrev).

TIPY, TRIKY A RADY

Po upečení trdelník stiahneme z valčeka, prípadný alobal odstránime a ešte raz trdelník obalíme v posýpke.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Nie je to originálny Skalický trdelník, no je to sladký kysnutý pekárenský výrobok, ktorý je typický pre región Záhorie na Slovensku, konkrétne oblasť Skalice. Ako prvému pokrmu z prihlásených slovenských tradičných výrobkov sa mu podarilo získať ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou v rámci celej Európskej únie.

Hodnotenie autora 0