Tonkotsu Ramen
ZOZNAM SUROVÍN
- 700 ml slepačieho vývaru (bujón)
- 250 g rezancov ramen (recept)
- 200 g kuracích pŕs
- 3 PL sójovej omáčky
- 1 PL mirinu (info)
- 1 ČL sezamového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL worcesterskej omáčky
- 1 ČL korenia 5 chutí (info)
- 1 ČL gochugaru (info)
- 0.5 póru
- 2 zelené cibuľky
- 1 mrkva
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 100 g Shimeji (info)
- 50 g klíčkov mungo (info)
- 100 g tofu (recept)
- 6 listov Pak Choi (info)
- 2 vajcia
POSTUP PRÍPRAVY
Zeleninu nakrájame na šikmé prúžky. Vajíčka si uvaríme na hnilíčko (5 minút). Kuracie mäso nakrájame na tenké filetky a namočíme ich do marinády z 1 PL sójovej omáčky, 1 ČL mirinu, 1 ČL sezamového oleja aspoň na 1 hodinu.
Do hrnca dáme 2.5 litra vody a privedieme ju k varu. Pridáme 2 ČL soli a v sitku blanšírujeme po dobu 10 minút klíčky fazule mungo a následne 2 minúty aj listy pak choi. Do vody potom vložíme rezance a varíme ich 1 až 2 minúty. Po vybratí z vody ich kvalitne prepláchneme a preperieme pod studenou vodou. V menšom hrnci si na sezamovom oleji orestujeme zeleninu, jarnú cibuľku, pór, zázvor, cesnak. Pridáme gochugaru, spojíme a prilejeme vývar, 2 PL sójovej omáčky, worcesterskú omáčku, korenie piatich chutí a privedieme k varu. Varíme asi 10 minút.
Panvicu si rozohrejeme a orestujeme na malom množstve sezamového oleja kúsky tofu a hríby shimeji. Vyberieme z panvice, rozpálime ju a vložíme do nej restovať kuracie mäso. Z obidvoch strán dohneda asi 3 minúty z každej. Pridáme k mäsu marinádu a 1 PL vody, a pod pokrývkou podusíme asi 3 minúty.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Jedna z verzií obľúbenej japonskej cestovinovej polievky, tentokrát s kúskami mäsa, ktorá pochádza z Fukuoky, prefektúry Fukuoka na japonskom ostrove Kyushu. Recept je od japonského šéfkuchára Toshi Yoroizuka.
Do misiek vložíme rezance, uložíme hríby, tofu, klíčky a pak choi a zalejeme vývarom so zeleninou. Navrch uložíme natrhané plátky mäsa a napoly rozkrojené marinované vajíčka. Miesto marinovaných vajíčok je možné použiť vajcia obyčajné varené na hnilíčko.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023