Tom Yum

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 0.5 ČL chilli vločiek
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1 PL pasty Tom Yum
  • 1 ČL tamarindovej pasty
  • 1 mrkva
  • 1.5 l zeleninového vývaru
  • 2 ks kafrového listu (info)
  • 80 g shiitake (info)
  • 100 g cukety
  • 1 PL paradajkovej pasty (recept)
  • 100 g ryžových rezancov
  • 1 PL rybacej omáčky
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • 50 g kreviet
  • čerstvý koriader
  • kukuričný škrob (voliteľne)

POSTUP PRÍPRAVY

Hrniec (alebo wok panvicu) zohrejeme, pridáme olivový olej, prelisovaný cesnak, na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a chilli, zázvor pokrájaný na plátky a restujeme 2 minúty. Pridáme pastu Tom Yum, tamarindovú pastu, nahrubo nastrúhanú mrkvu (môžeme ju nakrájať aj na julienne), kafrový list, prilejeme vývar a privedieme k varu. Varíme 10 minút, občas premiešame. Pridáme pokrájané hríby (môžeme nahradiť šampiňónmi), cuketu nakrájanú na kocky, paradajkovú pastu, rezance a varíme ďalších 5 minút.
Znížime teplotu varenia polievky, prilejeme kokosové mlieko, rybaciu omáčku, krevety, nasekaný koriander, šťavu z limetky a povaríme asi 2 minúty.

V prípade, že máte radšej krémovú polievku môžete do hotovej polievky pridať škrobovú kašičku na zahustenie (2 PL vody + 1 PL škrobu).

INFORMÁCIE O RECEPTE

Ostrá polievka typická pre Thajsko. Tom yum sa taktiež servíruje v susedných krajinách ako Malajzia, Singapur a Indonézia, a stala sa populárnou po celom svete. Slová “tom yum” sú odvodené z dvoch thajských slov: “tom” a “yum”. “Tom” je slovo označujúce proces varenia (v tomto prípade polievka) a “Yum” predstavuje druh Thajského štipľavého a kyslého šalátu.

Hodnotenie autora 4.4