Tofu

ZOZNAM SUROVÍN

  • 500 g sóje
  • 2 PL nigari (info)
  • 2.5 l vody

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava sóje
Sóju dáme do hlbokej misky (hrnca) so studenou vodou a preplachujeme ju dokiaľ neostane voda čistá. Zalejeme ju trojnásobným množstvom čistej vody a necháme ju 12 hodín pri izbovej teplote “napučať”. Občas skontrolujeme, aby sa nespustili nežiadúce procesy. V prípade tvorby bubliniek vodu zlejeme, sóju prepláchneme a nalejeme čistú vodu.


Výroba mlieka
Vodu zo sóje zlejeme, sóju dáme do mixéra. Prilejeme vodu a zmes najemno rozmixujeme. Najlepšie je tento proces urobiť na viackrát, aby sa mixér “neuvaril”. Rozmixovanú zmes precedíme cez gázu a sójové mlieko dáme do hrnca.


Varenie
Začneme sójové mlieko zahrievať, penu priebežne zbierame a odstraňujeme. Za stáleho miešania od teploty asi 50°C privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Odstavíme a necháme schladiť na teplotu 85°C, pozbierame prípadnú penu a “kožku” z povrchu a začneme po malých množstvách pridávať do mlieka nigari rozpustené v 100 ml vody. Pridávame opatrne a vždy dôkladne miešame, dokiaľ sa sójové mlieko nezačne zrážať a vytvárať sa priehľadná srvátka. Ďalej už zrážadlo nepridávame, aby nebolo tofu horké !


Formovanie
Preložíme zrazeninu do formy vystlanej gázou, kde sa najprv tofu lisuje vlastnou hmotnosťou približne 15 minút. Potom tofu opatrne vyberieme, otočíme hore nohami, zabalíme do gázy, vložíme do formy a zaťažíme 2 kg závažím (poslúži nám aj plastová fľaša naplnená vodou). Takto tofu dolisujeme do požadovaného tvaru v trvaní asi 45 minút. Po vylisovaní a vybratí z formy dáme tofu do ľadovej vody asi na 15 minút, čím sa zbaví prebytočnej kyslosti a horkosti z koagulantu.

TIPY, TRIKY A RADY

Hotové tofu uskladníme krátkodobo v chladničke v mikroténovom sáčku, alebo ho zavákuujeme. Čerstvé tofu vydrží v chladničke asi 1 týždeň, vákuované 1 mesiac. Rovnako dobre ho môžeme zmraziť, a takto vydrží aj 1 rok.

Variť môžeme aj neprepasírovanú sójovú drť a pasírujeme ju až po uvarení. Vtedy privedieme sójovú zmes až do bodu varu. V gáze nám ostane okara, ktorú po usušení môžeme používať napríklad do sójových fašíriek.

Zo základnej dávky pripravíme asi 360 g tofu.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Tofu je vyrábané zrážaním sójového mlieka pomocou zrážadiel. Recept je vylepšený pre výrobu v domácich podmienkach. Tofu pochádza z Číny, kde sa začalo vyrábať už pred 2000 rokmi, odtiaľ sa rozšírilo aj do Japonska. V oboch krajinách, rovnako aj vo Vietname, Kórei a Thajsku, patrí dodnes k tradičným jedlám. Jedná sa o recept na klasické neochutené tofu.

EXTRA VYBAVENIE

  • presné odmerky
  • mliekarenský teplomer
  • sterilná gáza
  • forma na tofu
  • závažie na lisovanie
  • vákuovačka (voliteľne)

Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0