Tekvičky
ZOZNAM SUROVÍN
GNOCCHI
- 1.5 šálky polohrubej múky T-400
- 2 zemiaky
- 1 šálka tekvicového pyré
- 1 ČL soli
- štipka muškátového orieška
OMÁČKA
- 1 PL masla
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 200 ml mlieka
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 3 PL tekvicového pyré
- 50 g syra parmazán
- štipka soli
- mleté čierne korenie
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky ošúpeme a uvaríme do mäkka (25 minút). Scedíme, necháme vychladnúť, ale necháme si trocha vody v ktorej sa varili zemiaky do cesta. Zemiaky ešte teplé roztlačíme najemno a zmiešame s múkou, pyré, soľou a miešame dokiaľ nevznikne mäkké mierne lepivé cesto. Podľa potreby pridáme múku, alebo vodu. Cesto necháme vychladnúť a následne ho krátko premiešame. Vytvarujeme z neho valec, s priemerom asi 3 cm a ten nakrájame na 1.5 cm kúsky. Jemne ich pomocou noža vyformujeme na úhľadné tekvičky. Do každej tekvičky dáme miesto stopky olúpané tekvicové semienko (alebo nejakú alternatívnu stopku).
V hrnci privedieme k varu vodu, osolíme ju a vhodíme do nej variť gnocchi. Po tom čo vyplávajú na povrch (občas ich premiešame aby sa nezlepili) ich povaríme ešte 1 minútu a vyberieme ich pomocou sitka von.
Na panvici na masle jemne opečieme zo spodu tekvičky asi 2 minúty a dáme ich bokom. Omáčku pripravíme orestovaním najemno nakrájanej cibule na masle po opečení tekvičiek (asi 5 minút). Pridáme pretlačený cesnak, restujeme 30 sekúnd, pridáme mlieko smotanu, soľ, tekvicové pyré, korenie a parmezán. Varíme asi 2 minúty. Na tanier nalejeme omáčku, na ktorú uložíme tekvičky.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Tekvičky s omáčkou sú v podstate tekvicové gnocchi, ktoré sa v jesennom období pripravujú v niektorých častiach Talianska. V obľube sú kvôli dekoratívnemu stvárneniu obľúbené medzi detskými stravníkmi.
Posledná aktualizácia receptúry: 14.12.2023