Tcharek
ZOZNAM SUROVÍN
CESTO
- 250 g masla
- 3/4 šálky práškového cukru
- 60 ml rastlinného oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 PL medu
- 2 vajcia
- 720 g hladkej múky T-530
- 1 ČL prášku do pečiva
PLNKA
- 4 PL arašidov
- 0.5 ČL mletej škorice
- 1 PL masla
- 2 PL slaného karamelu (recept)
ZDOBENIE
- 200 g horkej čokolády
- 60 ml šľahačkovej smotany
- 1 ČL rastlinného oleja
- arašidy
- džem (marhuľový)
POSTUP PRÍPRAVY
Do misy dáme zmäknuté maslo, cukor, olej, med, vanilkový extrakt a med. Umixujeme do peny, pridáme vajíčka a mixérom znova zapracujeme. Prisypeme múku, prášok do pečiva a rukou vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať 20 minút.
Zmiešame arašidy, rozsekané v chopperi na drobno s karamelom, maslom a škoricou a vytvoríme veľmi hustú plnku.
Z cesta vytvarujeme najprv valčeky s hmotnosťou asi 40 g, ktoré roztlačíme na oválne placky a naplníme ich poriadne plnkou. Tie následne zrolujeme na rohlíčky, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C (horný a dolný ohrev) po dobu 12 minút.
Po vychladnutí namočíme polovicu rohlíčka do rozpustenej čokolády (nad parou rozpustená čokoláda, smotana a olej), uložíme na papier na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke. Rohlíčky vyberieme a štetcom natrieme z vrchnej časti polovicu rožteka džemom a obalíme ju v nasekaných arašidoch.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Tcharek (čítaj čérek) je marocký, alebo aj alžírsky arašidový plnený rohlíček. Ako každá sladkosť, ktorú pripravujú moslimovia je mimoriadne pracný a sladký.