Takuan
ZOZNAM SUROVÍN
- 1.0 kg reďkovky daikon
- 16 g soli
- 4 kvety gardénie
- 150 ml vody
- 50 ml bieleho alkoholu
- 60 g trstinového cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Asi 1 kg ťažkú bielu reďkev umyjeme, olúpeme, zakrojíme koniec so stopkou a rozdelíme na polovicu pozdĺžne, a následne každú polovicu priečne na 2 časti. Na slnku necháme obschnúť asi 5 hodín na priedušnom košíku. kvety gardénie opatrne rozdrvíme a vložíme do sáčka vytvoreného z gázy. Sáčok dáme do kastróla s vodou a alkoholom (ideálne je saké) a privedieme k varu. Povaríme asi 5 minút a necháme chladnúť.
Osušenú reďkev utrieme papierovou utierkou a vložíme ju do zatváracieho sáčka (zip bagu). Prisypeme soľ (použijeme toľko soli aby tvorila 2% hmotnosti reďkovky), sáčok zatvoríme, soľ rozprestrieme a na plechu sáčok zaťažíme asi 1 kg závažím na 3 hodiny. Zlejeme vodu, prisypeme cukor a prelejeme vyluhovanými kvetmi gardénie vrátane sáčku s kvetmi. Sáčok zatvoríme a poriadne vykúpeme reďkovku v obsahu. Znova uložíme sáčky na plech, zaťažíme závažím (1 kg) a necháme pôsobiť do druhého dňa (24 hodín) v chladničke. Znova premiešame, vložíme do ďalšieho sáčka pre istotu a zaťažené necháme marinovať 7 dní v chladničke.
TIPY, TRIKY A RADY
Ak sme nedopestovali tak veľké reďkovky pomôžeme si aj menšími, ktoré necháme v tvare valca.
Takto upravenú reďkovku môžeme nakrájať a uložiť v marináde na ďalšie používanie, alebo zataviť v sáčku a uložiť na neskôr. Zatavená vydrží takmer 1 rok.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Takuan, alebo takuan-zuke, v kontexte kórejskej kuchyne známy ako danmuji, je nakladaný prípravok z reďkovky daikon (biela reďkovka). Ako populárna súčasť tradičnej japonskej kuchyne sa takuan často podáva nevarený spolu s inými druhmi tsukemono. Vychutnáva sa aj na konci jedla na podporu trávenia.