Swiss Roll
ZOZNAM SUROVÍN
PIŠKÓTOVÉ CESTO
- 6 vajec
- 60 ml mlieka
- 60 ml rastlinného oleja
- štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 120 g hladkej múky T-530
- 0.5 ČL citrónovej šťavy
- 120 g kryštálového cukru
- 200 g džemu podľa výberu
KYSNUTÉ CESTO
- 150 g hladkej múky T-530
- štipka soli
- 1 PL kryštálového cukru
- 7 g sušeného droždia (balíček)
- 1 vajce
- 80 ml mlieka
- 20 g masla
KRÉM
- 200 ml šľahačková smotana
- 50 g syra mascarpone (recept)
- 50 g práškového cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Do misy dáme bielka, citrónovú šťavu a umixujeme na sneh. V druhej mise umixujeme do peny vaječné žĺtka, mlieko, olej, vanilkový extrakt a cukru. Pridáme sneh z bielkov a stierkou jemne premiešame. Nakoniec vmiešame múku a vypracujeme homogénne cesto. Predhrejeme elektrickú rúru (horný a dolný ohrev) na 180°C. Vystelieme formu (37 x 24 cm) papierom na pečenie a pečieme piškótové cesto 14 minút. Po upečení vyberieme, natrieme džemom a zarolujeme. Necháme chladnúť.
Do misy dáme malé množstvo vlažného mlieka, 1 ČL cukru a sušené droždie. Necháme pôsobiť aspoň 5 minút. Pridáme zostatok surovín (maslo rozpustíme) a miesime asi 15 minút. Necháme prikryté kysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí rozdelíme cesto na 12 dielov, z ktorých vyváľame valčeky s dĺžkou, ktorá je obvodom zavinutého piškótového cesta. Na plech dáme papier na pečenie a rozložíme na neho priečne valčeky kysnutého cesta tak, aby boli rovnomerne rozmiestnené. Na valčeky položíme kolmo piškótové cesto spojom hore a valčeky okolo cesta obmotáme a spojíme. Pretočíme hore nohami (spoje budú dole), potrieme mliekom a pečieme pri teplote 180°C (horný a dolný ohrev) asi 20 minút.
Po dopečení a vychladnutí nakrájame koláč tak aby sme celkom oddelili vždy 2 prstence. Následne čiastočne rozdelíme aj tieto 2 prstence a nastriekame medzi nich krém, ktorý vytvoríme mixovaním smotany, mascarpone a cukru. Posypeme škoricou, alebo ľubovoľne ozdobíme.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Hoci by sa zdalo podľa názvu, že Švajčiari sa blysli, nie je tomu tak. Recept je od Španielskej grafickej dizajnérky, ktorej obrovskou záľubou je pečenie.