Swiss Roll

ZOZNAM SUROVÍN

PIŠKÓTOVÉ CESTO

  • 6 vajec
  • 60 ml mlieka
  • 60 ml rastlinného oleja
  • štipka soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 120 g hladkej múky T-530
  • 0.5 ČL citrónovej šťavy
  • 120 g kryštálového cukru
  • 200 g džemu podľa výberu

KYSNUTÉ CESTO

  • 150 g hladkej múky T-530
  • štipka soli
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 7 g sušeného droždia (balíček)
  • 1 vajce
  • 80 ml mlieka
  • 20 g masla

KRÉM

  • 200 ml šľahačková smotana
  • 50 g syra mascarpone (recept)
  • 50 g práškového cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Do misy dáme bielka, citrónovú šťavu a umixujeme na sneh. V druhej mise umixujeme do peny vaječné žĺtka, mlieko, olej, vanilkový extrakt a cukru. Pridáme sneh z bielkov a stierkou jemne premiešame. Nakoniec vmiešame múku a vypracujeme homogénne cesto.  Predhrejeme elektrickú rúru (horný a dolný ohrev) na 180°C. Vystelieme formu (37 x 24 cm) papierom na pečenie a pečieme piškótové cesto 14 minút. Po upečení vyberieme, natrieme džemom a zarolujeme. Necháme chladnúť.

Do misy dáme malé množstvo vlažného mlieka, 1 ČL cukru a sušené droždie. Necháme pôsobiť aspoň 5 minút. Pridáme zostatok surovín (maslo rozpustíme) a miesime asi 15 minút. Necháme prikryté kysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí rozdelíme cesto na 12 dielov, z ktorých vyváľame valčeky s dĺžkou, ktorá je obvodom zavinutého piškótového cesta. Na plech dáme papier na pečenie a rozložíme na neho priečne valčeky kysnutého cesta tak, aby boli rovnomerne rozmiestnené. Na valčeky položíme kolmo piškótové cesto spojom hore a valčeky okolo cesta obmotáme a spojíme. Pretočíme hore nohami (spoje budú dole), potrieme mliekom a pečieme pri teplote 180°C (horný a dolný ohrev) asi 20 minút.

Po dopečení a vychladnutí nakrájame koláč tak aby sme celkom oddelili vždy 2 prstence. Následne čiastočne rozdelíme aj tieto 2 prstence a nastriekame medzi nich krém, ktorý vytvoríme mixovaním smotany, mascarpone a cukru. Posypeme škoricou, alebo ľubovoľne ozdobíme.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Hoci by sa zdalo podľa názvu, že Švajčiari sa blysli, nie je tomu tak. Recept je od Španielskej grafickej dizajnérky, ktorej obrovskou záľubou je pečenie.

Hodnotenie autora 0