Indická kuchyňa
K jej typickým rysom patrí hojné používanie korenia, prevaha vegetariánskych pokrmov, hlavnými surovinami sú ryža, obilniny, strukoviny, mliečne výrobky (jogurty, maslo ghí), zelenina a korenie. Indická kuchyňa má zastúpenie surovín podľa regiónov:
v strednej a západnej Indii sa jedia placky, strukoviny, zelenina, ovocie, mliečne výrobky, prípadne ryby, baranie, kozie alebo hydinové mäso, (ktoré jedia hlavne moslimovia).
v Kašmíre a podhimalájskej oblasti sú v obľube syry, sušené ovocie, plnené taštičky a strukoviny,
vo východnej Indii sa jej veľa rýb, plodov mora, hydiny, ovocia a ryže.
pre južnú Indiu sú charakteristické sladkosti, ovocie, hojné používanie kokosu, ryže a zemiakov či batatov. Juhoindické pokrmy sú spravidla silne korenené a štipľavé. Zatiaľ čo v severnej a strednej Indii sa jej hlavné jedlo okolo poludnia alebo po poludní, v južnej Indii až večer, po zotmení.
Hinduisti nikdy nejedia hovädzie mäso, príslušníci vyšších kást sú spravidla vegetariáni, taktiež všetci džinisti a podstatná časť indických kresťanov a budhistov sú vegetariáni. Sikhovia a moslimovia jedia viac mäsa, predovšetkým hydinového a ovčieho, Sikhovia však odmietajú hovädzie mäso a na moslimov sa vzťahujú rituálne predpisy o čistote (halál), preto nikdy nejedia bravčové mäso a spravidla nepijú alkoholické nápoje. Iba parsovia nie sú v stravovaní limitovaní náboženstvom. Najčastejšou úpravou pokrmov v indickej kuchyni je pomalé varenie alebo dusenie na miernom ohni. Obľúbené je tiež vyprážanie na panvici, grilovanie alebo pečenie, ku ktorému slúži hlinená pec tandoor.
Indovia tradične jedia pravou rukou, často za pomoci kúsku placky, ktorým si naberajú do úst polievku či omáčku. Riad sa používa málo, namiesto tanierov sa často používajú banánové listy, spichnuté špajľami, ktoré sa po jedle zahodia. Na stole nesmú chýbať rôzne omáčky, chutney, jogurt, nakladaná zelenina a korenie, ktorým si stolujúci môžu dochutiť jedlo alebo do nich namáčať jednotlivé kúsky. Indovia servírujú na stôl viac jedál zároveň a stolujúci si naberajú na svoje taniere od každého niečo. Polievka a hlavné jedlo sa podávajú súčasne. Po hlavnom jedle sa podávajú sladkosti, ovocie, čaj alebo káva a tiež betelové listy.