Strúhanec
ZOZNAM SUROVÍN
CESTO
- 225 g hladkej múky T-530
- 75 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 balenie prášku do pečiva
- štipka soli
- 25 g kakaa
- 125 g masla
PLNKA
- 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
- 50 g masla
- 2 vajcia
- 75 g kryštálového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu
POSTUP PRÍPRAVY
Do misy dáme múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a kakao, premiešame a pridáme nastrúhane vychladené maslo. Dobre premiešame a pridáme vajíčko. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na polovice. Jednu polovicu zabalíme do fólie a dáme do mrazničky na dobu kým spracujeme ostatné suroviny.
Zapneme rúru na 170°C (horný a dolný ohrev). Maslo na plnku najprv rozpustíme, aby sa ľahšie zapracovávalo. Do misky dáme všetky suroviny na plnku a spolu kvalitne vyšľaháme.
Formu vystelieme papierom na pečenie, a na dno i boky roztlačíme cesto. Vylejeme a rozprestrieme plnku. Navrch nastrúhame zostatok cesta ktoré medzitým v mrazničke stuhlo. Pečieme 50 min vo vyhriatej rúre. Po upečení necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.
TIPY, TRIKY A RADY
Základná dávka pre 4 osoby a je počítaná pre kruhovú formu na pečenie s priemerom 22 cm. Pre iný typ formy zmeňte dávkovanie.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023