Stroganoff
ZOZNAM SUROVÍN
- 2 PL bravčovej masti
- 250 g hovädzieho mäsa
- 1 šalotka (cibuľa)
- 20 g sušených hríbov
- 2 sterilizované uhorky
- 100 ml bieleho vína
- 3 PL pochúťkovej smotany
- 50 ml šľahačkovej smotany
- soľ
- cukor (voliteľne)
- mleté čierne korenie
POSTUP PRÍPRAVY
Najprv zalejeme sušené hríby malým množstvom vriacej vody a necháme ich zmäknúť aspoň 1 hodinu. Môžeme však použiť aj čerstvé hríby, alebo hnedé šampiňóny, ktoré len nakrájame na malé kusky. Mäso (vyzreté steakové mäso) nakrájame na jemné rezančeky a sprudka ich orestujeme na bravčovej masti, maximálne 2 minúty. Vyberieme z panvice a osolíme a okoreníme. Do výpeku dáme na mesiačiky nakrájanú šalotku, alebo menšiu bielu cibuľu a zarestujeme ju do zlatova. Pridáme nakrájané hríby a nastrúhané uhorky a dusíme asi 1 minútu. Prilejeme suché biele víno a necháme odparovať alkohol 8 minút dusením. Prilejeme zmiešané smotany, šťavu z mäsa, premiešame a asi 1 minútu povaríme. Pridáme mäso a znova minútu povaríme. Odstavíme, dochutíme soľou, korením, prípadne cukrom ak nám to pripadá kyslé a podávame.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Hovädzí Stroganov (stroganoff) je mäsité jedlo pochádzajúce z ruskej kuchyne, ktoré sa rozšírilo po celom svete. Býva tiež označované ako minutkový guláš.