Stroganoff

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2 PL bravčovej masti
  • 250 g hovädzieho mäsa
  • 1 šalotka (cibuľa)
  • 20 g sušených hríbov
  • 2 sterilizované uhorky
  • 100 ml bieleho vína
  • 3 PL pochúťkovej smotany
  • 50 ml šľahačkovej smotany
  • soľ
  • cukor (voliteľne)
  • mleté čierne korenie

POSTUP PRÍPRAVY

Najprv zalejeme sušené hríby malým množstvom vriacej vody a necháme ich zmäknúť aspoň 1 hodinu. Môžeme však použiť aj čerstvé hríby, alebo hnedé šampiňóny, ktoré len nakrájame na malé kusky. Mäso (vyzreté steakové mäso) nakrájame na jemné rezančeky a sprudka ich orestujeme na bravčovej masti, maximálne 2 minúty. Vyberieme z panvice a osolíme a okoreníme. Do výpeku dáme na mesiačiky nakrájanú šalotku, alebo menšiu bielu cibuľu a zarestujeme ju do zlatova. Pridáme nakrájané hríby a nastrúhané uhorky a dusíme asi 1 minútu. Prilejeme suché biele víno a necháme odparovať alkohol 8 minút dusením. Prilejeme zmiešané smotany, šťavu z mäsa, premiešame a asi 1 minútu povaríme. Pridáme mäso a znova minútu povaríme. Odstavíme, dochutíme soľou, korením, prípadne cukrom ak nám to pripadá kyslé a podávame.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Hovädzí Stroganov (stroganoff) je mäsité jedlo pochádzajúce z ruskej kuchyne, ktoré sa rozšírilo po celom svete. Býva tiež označované ako minutkový guláš.

Hodnotenie autora 0