Steak sous-vide

ZOZNAM SUROVÍN

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL masla
  • 2 PL červeného vína
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • 1 ČL škrobu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list
  • tymian

POSTUP PRÍPRAVY

Mäso zbavíme šliach upravíme na požadovanú veľkosť a hrúbku (cca 2,5 cm až 3,5 cm s hmotnosťou asi 250 g), vysušíme a zavákuujeme osolené a naolejované vrátane byliniek (1 porcia 2 PL oleja).

Pripravíme hrniec s vodou, upevníme na neho teplomer a zohrejeme vodu na požadovanú teplotu. Zatavený sáčok vložíme do vodného kúpeľa s teplotou 60°C (úroveň médium). Dĺžku varenia volíme podľa toho aký druh mäsa používame na steak a v akej hrúbke. Pre druhy mäsa Tenderloin, Striploin, Ribeye, Rump a Mock steak pri hrúbke 2,5 cm je doba varenia od 45-60 minút, ale maximálne 120 minút. Pred dokončením varenia nahrejeme elektrickú rúru (veľký gril) na 200°C. Ďalej rozpálime panvicu a vhodíme na ňu maslo, na ktoré keď prestane bublať položíme steak vybraný zo sáčku, a krúživými pohybmi ho presúvame po panvici z každej strany 1 minútu. Potom vložíme panvicu pod gril a 2 minúty grilujeme. Do steaku sa počas prípravy nepichá vidličkou, a vidličkou sa steak ani neotáča!

TIPY, TRIKY A RADY

Tento spôsob prípravy nevyžaduje zretie mäsa tak ako pri klasickej príprave steaku, alebo grilovaní mäsa. Spôsob sous-vide však rovnako nedosiahneme bez niektorých pomôcok ako je napríklad vákuovačka a vpichový teplomer. Mäso môžeme použiť priamo zakúpené, len ho upravíme na požadovanú hrúbku 2,5 cm a hmotnosť cca 250 g.

Prepečenosť steaku zvolíme už na začiatku jeho prípravy pri opekaní na panvici. Správne doby a teploty nájdete v článku Príprava steakov. Odporúčam používať vpichový teplomer.

EXTRA VYBAVENIE

  • vákuovačka
  • vpichový teplomer

Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0