Steak Alamo

ZOZNAM SUROVÍN

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 1 PL olivového oleja
  • 3 ČL masla
  • 1 PL červeného vína
  • 2 PL vody
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • estragón

POSTUP PRÍPRAVY

Mäso zbavíme šliach upravíme na požadovanú veľkosť a hrúbku (asi 2,5 cm až 3,5 cm s hmotnosťou asi 250 g), vysušíme a zavákuujeme. Odložíme ho do chladničky na 21-28 dní zrieť. V deň prípravy ho necháme dosiahnuť izbovú teplotu, vybalíme, osušíme a pokvapkáme olivovým olejom. Výber mäsa záleží na Vašich požiadavkách i šikovnosti mäsiara.

Predhrejeme elektrickú rúru na 220°C (horný a dolný ohrev). Na rozpálenej panvici opečieme nasucho z každej strany 3 minúty (úroveň médium). Do steaku sa počas prípravy nepichá vidličkou, a vidličkou sa steak ani neotáča! Stiahneme panvicu z plameňa na steak dáme 2 ČL masla, prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 5 minút. Potom vyberieme, osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme prestúpiť šťavy najlepšie v alobale po dobu cca 5-10 minút v prostredí do 65°C (otvorená vypnutá rúra).

TIPY, TRIKY A RADY

Na plytký tanier naložíme prílohu, steak a polejeme podľa chuti omáčkou. Vylepšenie určite prináša omáčka z výpeku, ktorú pripravíme tak, že do výpeku pridáme víno, estragón a vodu a necháme prejsť varom a zahustiť. Po odstavení vmiešame 1 ČL masla na zjemnenie. Na vrch ozdobíme brusnicovým džemom. Ako prílohu je možné použiť zemiaky – varené, štuchané, pečené, alebo krokety.

Prepečenosť steaku zvolíme už na začiatku jeho prípravy pri opekaní na panvici. Správne doby a teploty nájdete v článku Príprava steakov. Odporúčam používať vpichový teplomer.

EXTRA VYBAVENIE

  • vákuovačka
  • vpichový teplomer

Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0