Steak Alamo
ZOZNAM SUROVÍN
- 500 g hovädzieho mäsa
- 1 PL olivového oleja
- 3 ČL masla
- 1 PL červeného vína
- 2 PL vody
- soľ
- mleté čierne korenie
- estragón
POSTUP PRÍPRAVY
Mäso zbavíme šliach upravíme na požadovanú veľkosť a hrúbku (asi 2,5 cm až 3,5 cm s hmotnosťou asi 250 g), vysušíme a zavákuujeme. Odložíme ho do chladničky na 21-28 dní zrieť. V deň prípravy ho necháme dosiahnuť izbovú teplotu, vybalíme, osušíme a pokvapkáme olivovým olejom. Výber mäsa záleží na Vašich požiadavkách i šikovnosti mäsiara.
Predhrejeme elektrickú rúru na 220°C (horný a dolný ohrev). Na rozpálenej panvici opečieme nasucho z každej strany 3 minúty (úroveň médium). Do steaku sa počas prípravy nepichá vidličkou, a vidličkou sa steak ani neotáča! Stiahneme panvicu z plameňa na steak dáme 2 ČL masla, prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 5 minút. Potom vyberieme, osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme prestúpiť šťavy najlepšie v alobale po dobu cca 5-10 minút v prostredí do 65°C (otvorená vypnutá rúra).
TIPY, TRIKY A RADY
Na plytký tanier naložíme prílohu, steak a polejeme podľa chuti omáčkou. Vylepšenie určite prináša omáčka z výpeku, ktorú pripravíme tak, že do výpeku pridáme víno, estragón a vodu a necháme prejsť varom a zahustiť. Po odstavení vmiešame 1 ČL masla na zjemnenie. Na vrch ozdobíme brusnicovým džemom. Ako prílohu je možné použiť zemiaky – varené, štuchané, pečené, alebo krokety.
Prepečenosť steaku zvolíme už na začiatku jeho prípravy pri opekaní na panvici. Správne doby a teploty nájdete v článku Príprava steakov. Odporúčam používať vpichový teplomer.
EXTRA VYBAVENIE
- vákuovačka
- vpichový teplomer
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023