Sriracha
ZOZNAM SUROVÍN
FERMENTÁCIA
- 500 g cayenskej papriky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 PL soli
- 3 PL kryštálového cukru
- 120 ml vody
DOCHUTENIE
- 100 ml liehového octu 8%
POSTUP PRÍPRAVY
Papričky zbavíme stopky a polovice semienok (ak ich ponecháme všetky bude veľmi ostrá). Nakrájané papričky s cesnakom soľou a cukrom dáme do mixéra, zalejeme vodou a rozmixujeme tak, aby sme získali čo najviac šťavy potrebnej na fermentáciu. Preložíme do zatváracieho pohára a na parapete necháme fermentovať 3-5 dní (dokiaľ sa nezačnú vytvárať v zmesi bubliny). Každý deň premiešame a “upraceme” všetky kúsky späť do omáčky.
Po fermentácii dáme zmes do mixéra, pridáme ocot, cukor a umixujeme úplne najemno. Pre jemnejšiu konzistenciu ešte precedíme cez jemné sitko. Prelejeme na panvicu (do kastróla) a varením zredukujeme na požadovanú konzistenciu (5-10 minút). Horúce prelejeme do fliaš a po zatiahnutí viečok uskladníme v chlade.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Thajská pikantná cesnaková omáčka je na rozdiel od klasických thajských omáčok pripravená fermentáciou. Je to jedna z chuťovo najvyváženejších a chuťovo najdokonalejších omáčok vôbec, čomu zodpovedá aj jej cena.
Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023