Sriracha

ZOZNAM SUROVÍN

FERMENTÁCIA

  • 500 g cayenskej papriky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL soli
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 120 ml vody

DOCHUTENIE

  • 100 ml liehového octu 8%

POSTUP PRÍPRAVY

Papričky zbavíme stopky a polovice semienok (ak ich ponecháme všetky bude veľmi ostrá). Nakrájané papričky s cesnakom soľou a cukrom dáme do mixéra, zalejeme vodou a rozmixujeme tak, aby sme získali čo najviac šťavy potrebnej na fermentáciu. Preložíme do zatváracieho pohára a na parapete necháme fermentovať 3-5 dní (dokiaľ sa nezačnú vytvárať v zmesi bubliny). Každý deň premiešame a “upraceme” všetky kúsky späť do omáčky.
Po fermentácii dáme zmes do mixéra, pridáme ocot, cukor a umixujeme úplne najemno. Pre jemnejšiu konzistenciu ešte precedíme cez jemné sitko. Prelejeme na panvicu (do kastróla) a varením zredukujeme na požadovanú konzistenciu (5-10 minút). Horúce prelejeme do fliaš a po zatiahnutí viečok uskladníme v chlade.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Thajská pikantná cesnaková omáčka je na rozdiel od klasických thajských omáčok pripravená fermentáciou. Je to jedna z chuťovo najvyváženejších a chuťovo najdokonalejších omáčok vôbec, čomu zodpovedá aj jej cena.


Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023


Hodnotenie autora 0