Spicy tofu

Spicy tofu

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLADNÉ SUROVINY

  • 200 g tofu (recept)
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 ks chillie papričky
  • 15 g čerstvý zázvor (asi 1.5 cm)
  • 10 g cesnaku (2 strúčiky)
  • 2 ks zelenej cibuľky
  • 1 ČL bieleho sezamu

OMÁČKA

  • 1 ČL pasty gochujang (info)
  • 1 PL ryžového octu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL ustricovej omáčky
  • 1 PL jemného kečupu
  • 1 PL pasty chajang (info)
  • 1 PL omáčky Hoisin (info)
  • 1 ČL sezamového oleja
  • 2 ČL palmového cukru
  • 300 ml vody

ZAHUSTENIE

  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 100 ml studenej vody

POSTUP PRÍPRAVY

Očistíme cesnak, zázvor, cibuľku a najemno ich nakrájame. Vňať z cibuľky nasekáme na kolieska a odložíme ich na zdobenie. Nasekáme najemno cukor. Chillie papričku, najlepšie červenú kvôli estetike, nakrájame na jemné krúžky vrátane zrniečok. Tofu nakrájame na kocky s hranou asi 1 cm.
Na panvici na oleji krátko orestujeme tofu z obidvoch strán (asi 5 minút). Vyberieme tofu z panvice, a na olej dáme nakrájané chillie papričky, zázvor, cesnak, cibuľku a asi 1 minútu restujeme. Zalejeme omáčkou, vodou a dusíme na miernom ohni 5 minút. Prilejeme škrob rozmiešaný vo vode a počkáme kým omáčka zavrie a prepoja sa všetky suroviny. Vsypeme tofu, časť nakrájaných cibuľkových pierok a necháme redukovať omáčku na požadovanú hustotu (asi 10 minút na prudkom plameni). Zároveň si tofu natiahne všetky chute z omáčky a základu.
Podávame v miskách na kôpke ryže. Jedlo sa konzumuje paličkami. Vrch posypeme sezamovými semienkami a pre efekt môžeme ešte ozdobiť nasekanými cibuľovými pierkami a chillie papričkou.

TIPY, TRIKY A RADY

Ak použijeme na prípravu receptu zmrazené tofu, necháme ho voľne rozmraziť a nakoniec z neho na mriežke vytlačíme vodu a otrieme ho papierovou utierkou.

V prípade, že nemáme kukuričný škrob rovnako dobre môžeme použiť aj škrob zemiakový, alebo tapiokový.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 4.3