Spicy tofu
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- 200 g tofu (recept)
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 ks chillie papričky
- 15 g čerstvý zázvor (asi 1.5 cm)
- 10 g cesnaku (2 strúčiky)
- 2 ks zelenej cibuľky
- 1 ČL bieleho sezamu
OMÁČKA
- 1 ČL pasty gochujang (info)
- 1 PL ryžového octu
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL ustricovej omáčky
- 1 PL jemného kečupu
- 1 PL pasty chajang (info)
- 1 PL omáčky Hoisin (info)
- 1 ČL sezamového oleja
- 2 ČL palmového cukru
- 300 ml vody
ZAHUSTENIE
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 100 ml studenej vody
POSTUP PRÍPRAVY
Očistíme cesnak, zázvor, cibuľku a najemno ich nakrájame. Vňať z cibuľky nasekáme na kolieska a odložíme ich na zdobenie. Nasekáme najemno cukor. Chillie papričku, najlepšie červenú kvôli estetike, nakrájame na jemné krúžky vrátane zrniečok. Tofu nakrájame na kocky s hranou asi 1 cm.
Na panvici na oleji krátko orestujeme tofu z obidvoch strán (asi 5 minút). Vyberieme tofu z panvice, a na olej dáme nakrájané chillie papričky, zázvor, cesnak, cibuľku a asi 1 minútu restujeme. Zalejeme omáčkou, vodou a dusíme na miernom ohni 5 minút. Prilejeme škrob rozmiešaný vo vode a počkáme kým omáčka zavrie a prepoja sa všetky suroviny. Vsypeme tofu, časť nakrájaných cibuľkových pierok a necháme redukovať omáčku na požadovanú hustotu (asi 10 minút na prudkom plameni). Zároveň si tofu natiahne všetky chute z omáčky a základu.
Podávame v miskách na kôpke ryže. Jedlo sa konzumuje paličkami. Vrch posypeme sezamovými semienkami a pre efekt môžeme ešte ozdobiť nasekanými cibuľovými pierkami a chillie papričkou.
TIPY, TRIKY A RADY
Ak použijeme na prípravu receptu zmrazené tofu, necháme ho voľne rozmraziť a nakoniec z neho na mriežke vytlačíme vodu a otrieme ho papierovou utierkou.
V prípade, že nemáme kukuričný škrob rovnako dobre môžeme použiť aj škrob zemiakový, alebo tapiokový.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024