Spartak

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 80 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g medu
  • 4 g jedlej sódy
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 260 g hladkej múky T-530
  • 40 g kakaa

KRÉM

  • 600 ml kyslej smotany
  • 150 g kryštálového cukru
  • 5 vajec
  • 120 g masla
  • 20 g vanilínového cukru (bal)
  • 75 g hladkej múky T-530
  • 100 g sušených sliviek

ZDOBENIE

  • čokoládová poleva
  • kakao
  • čokoládové pralinky

POSTUP PRÍPRAVY

Maslo, cukor, med a soľ, sódu varíme dokiaľ nezozlátne na strednom plameni, a následne ochladíme na teplotu 65°C. Za intenzívneho miešania vlejeme rozšľahané vajíčka, pridáme múku a kakao. Vypracujeme cesto, ktoré preložíme do sáčku a necháme 60 minút v chladničke. Vychladnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 mm a nakrájame na 18 cm kruhy (alebo podľa vlastnej formy). Pečieme pri teplote 200°C (horný a dolný ohrev) asi 5 minút.
Sušené slivky opláchneme a uvaríme (5 minút) v cukrovom sirupe (100 ml vody + 100 g kryštálového cukru). Vyberieme, ochladíme a nakrájame na drobné kúsky. Všetky suroviny na krém, okrem sliviek a smotany mixujeme do zhustnutia. Pridáme smotanu a špachtľou zapracujeme do cesta. Odoberieme si trocha krému na vrchnú vrstvu a do zostávajúceho krému vmiešame slivky. Do formy skladáme pláty cesta a natierame ich krémom. Na vrch dáme krém bez sliviek. Celú tortu môžeme poliať čokoládovou polevou a zarovnáme ju. Uložíme na vrch niekoľko praliniek a posypeme ešte riedku polevu kakaom. Necháme vychladnúť aspoň 12 hodín.

Hodnotenie autora 0