Spartak
ZOZNAM SUROVÍN
CESTO
- 80 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g medu
- 4 g jedlej sódy
- štipka soli
- 2 vajcia
- 260 g hladkej múky T-530
- 40 g kakaa
KRÉM
- 600 ml kyslej smotany
- 150 g kryštálového cukru
- 5 vajec
- 120 g masla
- 20 g vanilínového cukru (bal)
- 75 g hladkej múky T-530
- 100 g sušených sliviek
ZDOBENIE
- čokoládová poleva
- kakao
- čokoládové pralinky
POSTUP PRÍPRAVY
Maslo, cukor, med a soľ, sódu varíme dokiaľ nezozlátne na strednom plameni, a následne ochladíme na teplotu 65°C. Za intenzívneho miešania vlejeme rozšľahané vajíčka, pridáme múku a kakao. Vypracujeme cesto, ktoré preložíme do sáčku a necháme 60 minút v chladničke. Vychladnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 mm a nakrájame na 18 cm kruhy (alebo podľa vlastnej formy). Pečieme pri teplote 200°C (horný a dolný ohrev) asi 5 minút.
Sušené slivky opláchneme a uvaríme (5 minút) v cukrovom sirupe (100 ml vody + 100 g kryštálového cukru). Vyberieme, ochladíme a nakrájame na drobné kúsky. Všetky suroviny na krém, okrem sliviek a smotany mixujeme do zhustnutia. Pridáme smotanu a špachtľou zapracujeme do cesta. Odoberieme si trocha krému na vrchnú vrstvu a do zostávajúceho krému vmiešame slivky. Do formy skladáme pláty cesta a natierame ich krémom. Na vrch dáme krém bez sliviek. Celú tortu môžeme poliať čokoládovou polevou a zarovnáme ju. Uložíme na vrch niekoľko praliniek a posypeme ešte riedku polevu kakaom. Necháme vychladnúť aspoň 12 hodín.