Souvlaki
ZOZNAM SUROVÍN
- 500 g jahňacieho mäsa
- 4 PL olivového oleja
- 4 PL citrónovej šťavy
- 2 PL červeného vínneho octu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ČL oregana
- 1 ČL tymianu
- 1 ČL soli
- 0.5 ČL mletého čierneho korenia
POSTUP PRÍPRAVY
V mise zmiešame všetky ingrediencie a vytvoríme marinádu. Jahňacie mäso (môžeme použiť aj bravčové, alebo kuracie) nakrájame najprv na plátky, potom na zhruba rovnaké kusy v tvare obdĺžnika. Mäso pridáme do misy a necháme marinovať minimálne 6 hodín. Následne ho napichneme na špajdle – urobíme špízy. Rozohrejeme gril, na ktorom si špízy upečieme. Orientačne grilovanie trvá asi 20 minút (pri kuracom asi 10 minút), na stredne rozohriatom grile. V zvyšnom čase si pripravíme tzatziki (recept). Souvlaki a tzatzikami podávame s pitou (recept).
INFORMÁCIE O RECEPTE
Suvlaki (Slovo suvlaki je zdrobneninou slova suvla = špajdľa) je obľúbené grécke jedlo, pozostávajúce z malých kúskov mäsa a niekedy aj zeleniny, grilovaných na špajdli. Podáva sa na špajdli, z ktorej sa priamo je, prípadne v sendviči pita spolu s obložením a omáčkami, alebo na tanieri ako príloha k pilafu.