Soutzoukakia
ZOZNAM SUROVÍN
KNEDLÍKY
- 50 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 200 g toastového chleba
- 100 ml plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 1 ČL soli
- 1 ČL chillie vločiek
- 0.5 PL rasce
- mleté čierne korenie
- čerstvá mäta
- hladká múka T-530
- rastlinný olej
OMÁČKA
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 2 ks vavrinca (bobkový list)
- 250 ml vývaru
- 400 g paradajok
- 0.5 ČL kryštálového cukru
- 1 tyčinka škorice
POSTUP PRÍPRAVY
Rozmixujeme cesnak a olivový olej v mixéri. V miske zmiešame všetky ostatné suroviny na knedlíky vrátane cesnakového oleja. Vytvarujeme knedlíky, obalíme ich v múke a vysmažíme do zlatova v oleji. Odložíme ich zatiaľ bokom a pripravíme omáčku.
Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cukor a skaramelizujeme. Vmiešame paradajkový pretlak, pridáme paradajky, bobkový list, škoricu a podlejeme kuracím vývarom. Do omáčky vložíme knedlíky, prikryjeme a dusíme 10 minút, kým omáčka nezhustne.
Podávame s basmati ryžou a čerstvou mätou.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Smyrnské mäsové guľky, známe ako soutzoukakia Smyrneika, alebo İzmir köfte, sú grécke (pôvodne pochádzajúce z Turecka) jedlo z pikantných podlhovastých mäsových guľôčok s rascou a cesnakom podávané v paradajkovej omáčke. Toto jedlo priniesli do Grécka utečenci z Malej Ázie.