Soutzoukakia

ZOZNAM SUROVÍN

KNEDLÍKY

  • 50 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 200 g toastového chleba
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 1 vajce
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL chillie vločiek
  • 0.5 PL rasce
  • mleté čierne korenie
  • čerstvá mäta
  • hladká múka T-530
  • rastlinný olej

OMÁČKA

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 2 ks vavrinca (bobkový list)
  • 250 ml vývaru
  • 400 g paradajok
  • 0.5 ČL kryštálového cukru
  • 1 tyčinka škorice

POSTUP PRÍPRAVY

Rozmixujeme cesnak a olivový olej v mixéri. V miske zmiešame všetky ostatné suroviny na knedlíky vrátane cesnakového oleja. Vytvarujeme knedlíky, obalíme ich v múke a vysmažíme do zlatova v oleji. Odložíme ich zatiaľ bokom a pripravíme omáčku.
Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cukor a skaramelizujeme. Vmiešame paradajkový pretlak, pridáme paradajky, bobkový list, škoricu a podlejeme kuracím vývarom. Do omáčky vložíme knedlíky, prikryjeme a dusíme 10 minút, kým omáčka nezhustne.
Podávame s basmati ryžou a čerstvou mätou.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Smyrnské mäsové guľky, známe ako soutzoukakia Smyrneika, alebo İzmir köfte, sú grécke (pôvodne pochádzajúce z Turecka) jedlo z pikantných podlhovastých mäsových guľôčok s rascou a cesnakom podávané v paradajkovej omáčke. Toto jedlo priniesli do Grécka utečenci z Malej Ázie.

Hodnotenie autora 0