Sobášnica

ZOZNAM SUROVÍN

  • 400 g kvasenej kapusty
  • 200 g hnedej fazule
  • 20 g sušených hríbov
  • 4 PL hladkej múky T-530
  • 3 sušené slivky
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 2 ks vavrinca (bobkový list)
  • soľ
  • čierne korenie

POSTUP PRÍPRAVY

Hríby necháme namočené aspoň 1 hodinu v malom množstve vriacej vody (asi 250 ml). V hrnci rozohrejeme olej, pridáme múku a zasmažíme ju. Prilejeme vodu (asi 800 ml) a rýchlo rozmiešame. Do hrnca pridáme premytú nakrájanú kapustu, rozpolené slivky a nakrájané hríby aj s vodou v ktorej sa namáčali. Vhodíme bobkový list a necháme variť 20 minút. Pridáme sterilizovanú fazuľu a zalejeme smotanou, poriadne premiešame, privedieme k varu a varíme asi 5 minút. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Jedným z tradičných lákadiel na obecných podujatiach, býva aj tzv. sobášnica. U tých, ktorí ešte o fazuľovo-kapustovej polievke nepočuli, môže táto kombinácia vyvolať rôzne reakcie, no gurmáni sa zhodujú v tom, že ide o chutné tradičné jedlo ich predkov.


Posledná aktualizácia receptúry: 18.03.2024


Hodnotenie autora 3.4