Smrekový sirup

ZOZNAM SUROVÍN

  • 500 g smrekových výhonkov
  • 1.0 kg kryštálového cukru
  • 3 citróny

POSTUP PRÍPRAVY

Výhonky poriadne prepláchneme vodou a necháme na utierke osušiť. Pripravíme si pohár na nakladanie a začneme do neho ukladať striedavo mladé smrekové výhonky, plátky umytého citrónu aj so šupou a cukor vo vrstve asi 1 cm. Takto pokračujeme až do zaplnenia fľaše, pričom posledná vrstva je cukor.

Fľašu zatvoríme a dáme na parapet okna macerovať po dobu 3 týždňov. Priebežne sledujeme ako sa cukor mení na sirup a otvoríme fľašu, aby z nej unikol nahromadený vzduch. Hustú šťavu ktorá vznikne precedíme cez sitko (gázu) a dáme do fľašiek, ktoré uchováme v chlade a temne.

TIPY, TRIKY A RADY

Užívame: 1 lyžicu ráno – nachladenie, kašeľ, alebo 2x 1 lyžicu – bolesti svalov a kĺbov. Sirup môžeme pridávať aj do čaju.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Tento recept je okopírovaný od severanov, ale smrekov máme aj na Slovensku dosť. Ja len vybehnem 10 m z dverí zvyčajne v mesiaci máj a zbieram z vlastného.

Tento sirup je vhodný pre deti i dospelých, uvoľňuje dýchacie cesty a napomáha vykašlávať hlieny, povzbudzuje prekrvenie,  utišuje bolesti kĺbov a svalov (zábaly) a je vhodný aj ako sladidlo do čajov.


Posledná aktualizácia receptúry: 13.10.2023


Hodnotenie autora 0