Smrekový sirup
ZOZNAM SUROVÍN
- 500 g smrekových výhonkov
- 1.0 kg kryštálového cukru
- 3 citróny
POSTUP PRÍPRAVY
Výhonky poriadne prepláchneme vodou a necháme na utierke osušiť. Pripravíme si pohár na nakladanie a začneme do neho ukladať striedavo mladé smrekové výhonky, plátky umytého citrónu aj so šupou a cukor vo vrstve asi 1 cm. Takto pokračujeme až do zaplnenia fľaše, pričom posledná vrstva je cukor.
Fľašu zatvoríme a dáme na parapet okna macerovať po dobu 3 týždňov. Priebežne sledujeme ako sa cukor mení na sirup a otvoríme fľašu, aby z nej unikol nahromadený vzduch. Hustú šťavu ktorá vznikne precedíme cez sitko (gázu) a dáme do fľašiek, ktoré uchováme v chlade a temne.
TIPY, TRIKY A RADY
Užívame: 1 lyžicu ráno – nachladenie, kašeľ, alebo 2x 1 lyžicu – bolesti svalov a kĺbov. Sirup môžeme pridávať aj do čaju.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Tento recept je okopírovaný od severanov, ale smrekov máme aj na Slovensku dosť. Ja len vybehnem 10 m z dverí zvyčajne v mesiaci máj a zbieram z vlastného.
Tento sirup je vhodný pre deti i dospelých, uvoľňuje dýchacie cesty a napomáha vykašlávať hlieny, povzbudzuje prekrvenie, utišuje bolesti kĺbov a svalov (zábaly) a je vhodný aj ako sladidlo do čajov.
Posledná aktualizácia receptúry: 13.10.2023