Slovenské pirohy

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 350 g polohrubej múky T-400
  • 200 ml vody
  • 1 ČL soli

NÁPLŇ

  • 150 g zemiakov*
  • 100 g slivkového lekváru (recept)
  • 0.5 ČL soli
  • 0.5 ČL mletej rasce
  • mleté čierne korenie

ZÁLIEVKA

  • 60 g cibule
  • 150 g masla
  • 3 PL rastlinného oleja

*uvedená je hmotnosť uvarenej zemiakovej kaše

POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, pridáme trošku drvenej rasce, soli a uvaríme do mäkka. Scedíme, poštucháme a dochutíme čiernym mletým korením, prípadne ešte soľou. Necháme vychladnúť.

Väčšiu cibuľu nakrájame nadrobno a na masle s olejom ju opražíme do zlatova.

Do veľkého hrnca dáme variť vodu, pridáme soľ.

Z múky, soli a vlažnej vody vypracujeme vláčne cesto. Cesto na doske bez pomúčenia vyvaľkáme na tenko (hrúbka asi 3 mm). Nožom narežeme na štvorce (asi 6 x 6 cm). Plníme ich zemiakovou a lekvárovou plnkou. Pirohy zlepujeme tak, že protiľahlé rohy preložíme a prstami postupne dookola stláčame hrany. Ak nie je cesto správne lepivé, vnútorný okraj štvorca potrieme vodou a následne zlepíme (je to taká istota, aby nám pri varení plnka nevytiekla). Zlepené pirohy ukladáme na utierku.

Keď voda zovrie, postupne do nej vkladáme pirohy. Premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 10 minút a následne ich vyberieme do misy, kde ich prelejeme prepraženým maslom s cibuľkou a poriadne premiešame.

TIPY, TRIKY A RADY

Tieto pirohy je možné plniť aj inou plnkou (bryndza, údené mäso, kapusta a podobne) a poliať ich môžeme aj opraženou slaninkou, alebo jogurtom. Z tejto dávky pripravíme približne 40 kusov normálne veľkých, alebo 50 ks malých chutných pirohov. Pirohy po uvarení zväčšia svoj objem. Miesto slivkového lekváru dávam sušené slivky, ktoré nie sú úplne usušené a uskladňujeme ich v mrazničke.

Ak nachystáme väčšie množstvo cesta i náplne môžeme pirohy uskladniť mrazené ako polotovar. V takom prípade ich na utierke necháme obschnúť asi 60 minút a následne ich zmrazíme. Do sáčka ich dáme až zmrazené. Pred prípravou ich nerozmrazujeme, ale dáme ich do vriacej vody mrazené.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Pirohy sú múčne jedlo s plnkou. Ide o tradičné slovenské jedlo. Toto je klasický recept pripravovaný na severo-východnom slovensku.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 4.5