Slivkový lekvár

ZOZNAM SUROVÍN

  • 4.0 kg zrelých sliviek
  • 700 g kryštálového cukru
  • 4 PL liehového octu 8%

POSTUP PRÍPRAVY

Slivky si umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme. Kvalitne ich rozmixujeme, pridáme cukor a ocot. Vylejeme na plech s vyššími bokmi a dáme do elektrickej rúry (horný a dolný ohrev) vyhriatej na 200°C. Keď začne masa vrieť (asi o 30 minút), znížime teplotu v rúre na 140°C a pečieme asi 3 až 4 hodiny, podľa toho aký hustý lekvár chceme. Občas premiešame, stačí raz za pol hodinu. Uvarený, resp. upečený lekvár plníme do fliaš, alebo po vychladnutí do plastových kelímkov.

TIPY, TRIKY A RADY

S touto metódou už nemusíme neustále stáť nad sporákom a miešať, taktiež nebudeme mať celú kuchyňu “zaprskanú”. Pri pečení lekváru masa v rúre len bublá.

EXTRA VYBAVENIE

  • zaváracie poháre

Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0