Slivkový lekvár
ZOZNAM SUROVÍN
- 4.0 kg zrelých sliviek
- 700 g kryštálového cukru
- 4 PL liehového octu 8%
POSTUP PRÍPRAVY
Slivky si umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme. Kvalitne ich rozmixujeme, pridáme cukor a ocot. Vylejeme na plech s vyššími bokmi a dáme do elektrickej rúry (horný a dolný ohrev) vyhriatej na 200°C. Keď začne masa vrieť (asi o 30 minút), znížime teplotu v rúre na 140°C a pečieme asi 3 až 4 hodiny, podľa toho aký hustý lekvár chceme. Občas premiešame, stačí raz za pol hodinu. Uvarený, resp. upečený lekvár plníme do fliaš, alebo po vychladnutí do plastových kelímkov.
TIPY, TRIKY A RADY
S touto metódou už nemusíme neustále stáť nad sporákom a miešať, taktiež nebudeme mať celú kuchyňu “zaprskanú”. Pri pečení lekváru masa v rúre len bublá.
EXTRA VYBAVENIE
- zaváracie poháre
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023
Hodnotenie autora 0