Slaný karamel

ZOZNAM SUROVÍN

  • 150 g kryštálového cukru
  • 5 PL vody
  • 100 g masla
  • 50 ml šľahačkovej smotany
  • 0.5 ČL soli

POSTUP PRÍPRAVY

Do kastróla dáme vodu, cukor a na slabom plameni ho začneme rozpúšťať a karamelizovať. Po rozpustení cukru pridáme maslo a miešame metličkou dokiaľ sa nerozpustí. Nakoniec vlejeme smotanu, kvalitne ju vmiešame (pracujeme so slabým plameňom), privedieme k varu (varíme 1 minútu), pridáme soľ. Nakoniec prelejeme karamel cez jemné sitko, aby v ňom neostali nerozpustené kúsky. Prikryjeme na dotyk povrch potravinovou fóliou a necháme v chladničke vychladiť 20 minút.

TIPY, TRIKY A RADY

Uskladníme v chladničke – karamel ešte zhustne. Karamel sa dá tiež zmraziť. Môžeme ho využiť do zákuskov ako spojku, na polevu, alebo zdobenie (zahrejeme ho a doriedime mliekom), prípadne na výrobu karamelových cukríkov.


Posledná aktualizácia receptúry: 16.12.2023


Hodnotenie autora 0