Škoricové slimáky
ZOZNAM SUROVÍN
KVÁSOK
- 250 ml mlieka
- 60 g kryštálového cukru
- 14 g sušeného droždia
- 1 PL chlebovej múky T-650
CESTO
- 350 g chlebovej múky T-650
- 0.5 ČL soli
- 1 vajce
- kvások
- 50 g masla
- 1 PL rastlinného oleja
ŠKORICOVÁ PLNKA
- 80 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- 3 ČL sušenej škorice
- 0.5 ČL vanilkovej pasty
POLEVA
- 80 g práškového cukru
- 30 g masla
- 50 ml šľahačkovej smotany
POSTUP PRÍPRAVY
Do vlažného mlieka pridáme všetky suroviny a necháme kysnúť 10 minút na teplom mieste.
Rozpustíme v mikrovlnke maslo a pridáme všetky suroviny na cesto v poradí, ako sú uvedené v zozname. Kvalitne premiešame stierkou a nakoniec precízne vymiešame mixérom s lopatkami. Vyhnetené cesto preložíme do misy vymastenej olejom necháme kysnúť dokiaľ nezväčší dvakrát svoj objem (asi 1 hodinu).
Do misy dáme všetky suroviny na plnku a poriadne vymiešame. Mala by nám vzniknúť pasta, ktorá sa bude natierať na cesto. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 7 mm na pomúčenej doske a na celý obsah rozotrieme škoricovú pastu. Cesto zavinieme a niťou nakrájame na slimáky so šírkou asi 4-5 cm. Vyšší pekáč vystelieme papierom na pečenie a uložíme na neho slimáky spojmi k sebe aby sa neotvárali. Prikryjeme ich utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Zapneme rúru (horný a dolný ohrev) a vyhrejeme ju na 200°C.
Metličkou vyšlaháme suroviny na polevu do jemnej peny 50 ml smotany cukor a rozpustené vychladnuté maslo a dáme bokom na použitie po dopečení. Množstvom asi 100 ml smotany letmo polejeme vykysnuté slimáky a dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 12-15 minút do zlatista. Po vybratí ich polejeme pripravenou polevou.
Podávame najlepšie teplé.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023