Škoricové slimáky

ZOZNAM SUROVÍN

KVÁSOK

  • 250 ml mlieka
  • 60 g kryštálového cukru
  • 14 g sušeného droždia
  • 1 PL chlebovej múky T-650

CESTO

  • 350 g chlebovej múky T-650
  • 0.5 ČL soli
  • 1 vajce
  • kvások
  • 50 g masla
  • 1 PL rastlinného oleja

ŠKORICOVÁ PLNKA

  • 80 g kryštálového cukru
  • 150 g masla
  • 3 ČL sušenej škorice
  • 0.5 ČL vanilkovej pasty

POLEVA

  • 80 g práškového cukru
  • 30 g masla
  • 50 ml šľahačkovej smotany

POSTUP PRÍPRAVY

Do vlažného mlieka pridáme všetky suroviny a necháme kysnúť 10 minút na teplom mieste.

Rozpustíme v mikrovlnke maslo a pridáme všetky suroviny na cesto v poradí, ako sú uvedené v zozname. Kvalitne premiešame stierkou a nakoniec precízne vymiešame mixérom s lopatkami. Vyhnetené cesto preložíme do misy vymastenej olejom necháme kysnúť dokiaľ nezväčší dvakrát svoj objem (asi 1 hodinu).

Do misy dáme všetky suroviny na plnku a poriadne vymiešame. Mala by nám vzniknúť pasta, ktorá sa bude natierať na cesto. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 7 mm na pomúčenej doske a na celý obsah rozotrieme škoricovú pastu. Cesto zavinieme a niťou nakrájame na slimáky so šírkou asi 4-5 cm. Vyšší pekáč vystelieme papierom na pečenie a uložíme na neho slimáky spojmi k sebe aby sa neotvárali. Prikryjeme ich utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Zapneme rúru (horný a dolný ohrev) a vyhrejeme ju na 200°C.

Metličkou vyšlaháme suroviny na polevu do jemnej peny 50 ml smotany cukor a rozpustené vychladnuté maslo a dáme bokom na použitie po dopečení. Množstvom asi 100 ml smotany letmo polejeme vykysnuté slimáky a dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 12-15 minút do zlatista. Po vybratí ich polejeme pripravenou polevou.
Podávame najlepšie teplé.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0