Šišky

ZOZNAM SUROVÍN

KRÉM

  • 130 ml mlieka
  • 1x SMIDGEN vanilkovej pasty
  • 2 žĺtka
  • 45 g kryštálového cukru
  • 2 PL hladkej múky T-530
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • ovocný džem
  • práškový cukor

CESTO

  • 175 g hladkej múky T-530
  • 75 g polohrubej múky T-400
  • 130 ml mlieka
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 vajce
  • 2 PL rumu
  • 1 PL rastlinného oleja

POSTUP PRÍPRAVY

V miske vymiešame žĺtka, cukor a múku do hustého krému metličkou. Mlieko dáme do kastróla, pridáme k nemu vanilkovú pastu (ideálne lusk) a začneme ohrievať. Keď je mlieko vlažné odoberieme z neho pár lyžíc do krému, premiešame a celý obsah vlejeme do mlieka na sporáku. Za stáleho miešania privedieme k varu, dokiaľ krém nezhustne. Hotový krém prikryjeme na kontakt fóliou a po vychladnutí dáme na 2 hodiny do chladničky.
V mise zmiešame obidve múky, pridáme trocha vlažného mlieka, droždie, 1 ČL cukru, vytvoríme kašičku a necháme rozbehnúť kvások (asi 5 minút), Pridáme zostatok cukru, vajce i žĺtok, štipku soli, rum a olej. Poriadne vymiešame v hnetači (cesto bude trocha redšie). Vymiešané cesto prikryjeme fóliou (utierkou) a v teple necháme kysnúť asi 60 minút.
Cesto vysypeme na pomúčenú dosku a vypracujeme guľôčky s hmotnosťou asi 50 g. Tie necháme prikryté utierkou ešte kysnúť ďalších 15 minút. V hlbokej panvici rozohrejeme olej na teplotu 175°C a vysmážame na ňom šišky (jemne stlačené guľôčky, alebo prstence) z obidvoch strán asi 90 sekúnd. Vyberieme ich na papierovú utierku, aby sa odsal prebytočný tuk, hoci rum v ceste do určitej miery zabráni jeho nasiakavaniu.
Vyhladnuté šišky naplníme krémom, alebo Nutellou (recept), prípadne džemom. Krém pripravíme tak, že vychladnutý žĺtkový základ vymixujeme so šľahačkou na jemno. Použijeme zdobičku s dlhým nadstavcom (ak nemáme šišky prekrojíme a natrieme). Hotové, naplnené šišky posypeme práškovým cukrom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Už starí Egypťania pripravovali šišky. Pôvodne sa plnili makom, alebo medom. V Európe boli prvýkrát zaznamenané v 16. storočí v nemeckých krajinách. V 17. storočí ich Rakúšanka Cäcilie Krapf prvýkrát osmažila na bravčovej masti a predávala vo svojom obchode pod názvom krapfen. Boli plnené ovocnou zmesou. Šišky sú v Nemecku známe pod názvom berliner a sú takmer totožné s tými českými koblihami, sú však pripravované v mnohých variantoch, najmä plnené, máčané, obaľované orechami atď. Židovské plnené šišky, ktoré boli do Izraela privezené poľskými Židmi, sú známe ako Sufganiyah a tradične sa podávajú na židovské sviatky Chanuka. Pod anglickým názvom donut sa skrýva najmä v USA obľúbené pečivo podobné šiškám, ale v tvare prstenca.

Slovenské šišky sa pripravujú v čase fašiangov ako alternatíva k fánkam (recept), alebo čeregám (recept) v tvare prstenca na vrchu s džemom, alebo ako v tomto recepte plnené rôznou náplňou – džem, krém, nutela.


Posledná aktualizácia receptúry: 27.03.2024


Hodnotenie autora 4.5