Šípkový sirup

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1.0 kg šípok
  • 1.0 l vody
  • 1.0 kg kryštálového cukru
  • 1 citrón

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava za tepla
Šípky (najlepšie ktoré prešli mrazom) podrvíme nahrubo (najlepšie v mixéri) a zalejeme vodou. Postavíme na oheň a privedieme k varu. Na miernom ohni varíme približne 15 minút. Precedíme cez sitko a plátno. Čistú šťavu vlejeme opäť do hrnca, pridáme cukor šťavu z citróna a varíme ďalších 10 minút za stáleho miešania, dokiaľ sa cukor nerozpustí. Ešte teplé nalievame do fliaš a dobre uzatvoríme.


Príprava za studena
Šípky (najlepšie ktoré prešli mrazom) podrvíme nahrubo (najlepšie v mixéri) vložíme do veľkej fľaše, pridáme šťavu z citróna a zalejeme prevarenou a vychladenou vodou. Necháme v chladnej miestnosti macerovať 48 hodín. Macerát prelejeme cez sito a plátno do hrnca, pridáme cukor, postavíme na oheň a zahrievame pri maximálnej teplote 60°C do doby než sa rozpustí cukor. Po rozpustení cukru nalievame do fliaš a dobre uzatvoríme. Skladujeme v chladničke aj niekoľko mesiacov.


Posledná aktualizácia receptúry: 14.09.2023


Hodnotenie autora 0