Šípkový džem

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1.0 kg šípok
  • 1 citrón (limetka)
  • 2 PL medu
  • 200 g trstinového cukru
  • 25 g želírovacieho prostriedku (voliteľne)

POSTUP PRÍPRAVY

Očistené šípky (najlepšie také, ktoré prešli mrazom) vložíme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby boli úplne ponorené, a varíme približne 30 minút do zmäknutia. Uvarené šípky rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko. Prepasirovanú zmes zmiešame s medom, 2 PL cukru, želírovacím prostriedkom a varíme asi 1 minútu. Dosypeme zostatok cukru, šťavu z citróna a varíme ešte asi 10 minút. Hotovú marmeládu nalejeme do sterilných nahriatych pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť zabalené v deke.

EXTRA VYBAVENIE

  • zaváracie poháre

Posledná aktualizácia receptúry: 14.12.2023


Hodnotenie autora 0