Šípkový džem
ZOZNAM SUROVÍN
- 1.0 kg šípok
- 1 citrón (limetka)
- 2 PL medu
- 200 g trstinového cukru
- 25 g želírovacieho prostriedku (voliteľne)
POSTUP PRÍPRAVY
Očistené šípky (najlepšie také, ktoré prešli mrazom) vložíme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby boli úplne ponorené, a varíme približne 30 minút do zmäknutia. Uvarené šípky rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko. Prepasirovanú zmes zmiešame s medom, 2 PL cukru, želírovacím prostriedkom a varíme asi 1 minútu. Dosypeme zostatok cukru, šťavu z citróna a varíme ešte asi 10 minút. Hotovú marmeládu nalejeme do sterilných nahriatych pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť zabalené v deke.
EXTRA VYBAVENIE
- zaváracie poháre
Posledná aktualizácia receptúry: 14.12.2023
Hodnotenie autora 0