Kapustnica
ZOZNAM SUROVÍN
- 1 PL bravčovej masti
- 450 g bravčového pliecka
- 3.0 l vody
- 0.5 ČL mletého čierneho korenia
- 0.5 ČL drvenej rasce
- 0.5 ČL cayenského korenia
- 300 g údenej krkovičky
- 1/2 nožičky údenej klobásy
- 20 g sušených hríbov
- 700 g kvasenej kapusty
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 PL hladkej múky T-530
- 1 PL mletej červenej papriky
- sušené slivky (voliteľne)
- soľ
- mleté čierne korenie
POSTUP PRÍPRAVY
Do hrnca dáme masť na ktorej orestujeme na kocky nakrájané pliecko (asi 5 minút), prilejeme vodu, pridáme všetko korenie, slivky, údenú krkovičku, sušené hríby, premytú a nakrájanú kapustu, klobásu nakrájanú na kolieska a varíme 120 minút. Z oleja, múky a papriky pripravíme svetlú zásmažku, ktorou kapustnicu nakoniec zahustíme do konzistencie akú preferujeme. Dochutíme soľou a korením.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Nepoznám nikoho, kto by pohrdol dobre pripravenou kapustnicou. Mnoho Slovákov túto polievku prioritne spája s kultúrnymi, či športovými akciami, ale najviac so Štedrým večerom, alebo Silvestrom, no a mnohí ju pripravujú v rôznych obmenách po celý rok. Pri kapustnici platí, čo rodina, to recept! Toto je verzia ako ju pripravujeme v našej rodine na Vianoce. Do Silvestrovskej dávame navyše smotanu a miesto sušených, čerstvé hríby. U kapustnice tiež platí, že každým ohriatím je chutnejšia.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024