Kapustnica

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 PL bravčovej masti
  • 450 g bravčového pliecka
  • 3.0 l vody
  • 0.5 ČL mletého čierneho korenia
  • 0.5 ČL drvenej rasce
  • 0.5 ČL cayenského korenia
  • 300 g údenej krkovičky
  • 1/2 nožičky údenej klobásy
  • 20 g sušených hríbov
  • 700 g kvasenej kapusty
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 2 PL hladkej múky T-530
  • 1 PL mletej červenej papriky
  •  sušené slivky (voliteľne)
  • soľ
  • mleté čierne korenie

POSTUP PRÍPRAVY

Do hrnca dáme masť na ktorej orestujeme na kocky nakrájané pliecko (asi 5 minút), prilejeme vodu, pridáme všetko korenie, slivky, údenú krkovičku, sušené hríby, premytú a nakrájanú kapustu, klobásu nakrájanú na kolieska a varíme  120 minút. Z oleja, múky a papriky pripravíme svetlú zásmažku, ktorou kapustnicu nakoniec zahustíme do konzistencie akú preferujeme. Dochutíme soľou a korením.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Nepoznám nikoho, kto by pohrdol dobre pripravenou kapustnicou. Mnoho Slovákov túto polievku prioritne spája s kultúrnymi, či športovými akciami, ale najviac so Štedrým večerom, alebo Silvestrom, no a mnohí ju pripravujú v rôznych obmenách po celý rok. Pri kapustnici platí, čo rodina, to recept! Toto je verzia ako ju pripravujeme v našej rodine na Vianoce. Do Silvestrovskej dávame navyše smotanu a miesto sušených, čerstvé hríby. U kapustnice tiež platí, že každým ohriatím je chutnejšia.


Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024


Hodnotenie autora 4.2