Sedliacka klobása

ZOZNAM SUROVÍN

SUROVINY NA 5 KG KLOBÁS

  • 2.5 kg bravčového bôčika
  • 2.5 kg bravčového pleca
  • 60 g mletej sladkej červenej papriky
  • 15 g mletej pálivej červenej papriky
  • 20 g mletého čierneho korenia
  • 100 g soli
  • 20 g cesnaku
  • 10 g drvenej rasce
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 250 ml vody
  • bravčové črevá kaliber 30/32

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Obidve mäsá necháme poriadne vychladnúť (aspoň 2 hodiny v chladničke) nakrájame ich na kocky s hranou 3 cm a zomelieme ich na doske č. 8. Primiešame všetky ingrediencie okrem vody a kvalitne premiešame. Zakryjeme fóliou a odložíme naspäť do chladu na 12 hodín, aby chute prestúpili v celej zmesi.


Výroba klobás
Zmes vyberieme, znova premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Vložíme zmes do narážačky a naplníme bravčové premyté črevá bez vzduchových bublín (podľa potreby prepicháme ihlou). Po naplnení čriev a zatočení klobás do slimáka si otáčaním vytvarujeme klobásy požadovanej dĺžky (asi 30 cm dlhé). Zavesíme klobásy na tyč a necháme ich pri izbovej teplote oschnúť pred vložením do udiarne. Udiareň vyhrejeme na 30°C, zapneme generátor dymu (stupeň 3) a údime asi 48 hodín. Po zaúdení necháme v udiarni vychladnúť.

EXTRA VYBAVENIE

  • udiareň s dymboxom

Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0