Sedliacka klobása
ZOZNAM SUROVÍN
SUROVINY NA 5 KG KLOBÁS
- 2.5 kg bravčového bôčika
- 2.5 kg bravčového pleca
- 60 g mletej sladkej červenej papriky
- 15 g mletej pálivej červenej papriky
- 20 g mletého čierneho korenia
- 100 g soli
- 20 g cesnaku
- 10 g drvenej rasce
- 200 ml suchého bieleho vína
- 250 ml vody
- bravčové črevá kaliber 30/32
POSTUP PRÍPRAVY
Predpríprava
Obidve mäsá necháme poriadne vychladnúť (aspoň 2 hodiny v chladničke) nakrájame ich na kocky s hranou 3 cm a zomelieme ich na doske č. 8. Primiešame všetky ingrediencie okrem vody a kvalitne premiešame. Zakryjeme fóliou a odložíme naspäť do chladu na 12 hodín, aby chute prestúpili v celej zmesi.
Výroba klobás
Zmes vyberieme, znova premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Vložíme zmes do narážačky a naplníme bravčové premyté črevá bez vzduchových bublín (podľa potreby prepicháme ihlou). Po naplnení čriev a zatočení klobás do slimáka si otáčaním vytvarujeme klobásy požadovanej dĺžky (asi 30 cm dlhé). Zavesíme klobásy na tyč a necháme ich pri izbovej teplote oschnúť pred vložením do udiarne. Udiareň vyhrejeme na 30°C, zapneme generátor dymu (stupeň 3) a údime asi 48 hodín. Po zaúdení necháme v udiarni vychladnúť.
EXTRA VYBAVENIE
- udiareň s dymboxom
Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023