Saya

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 150 ml mlieka
  • 350 g hladkej múky T-530
  • 1 vajce
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 3 PL jogurtu
  • 1 ČL soli
  • 2 ČL prášku do pečiva

MASTENIE

  • 100 g masla
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL soli

POSYP

  • 1 vajce
  • 1 ČL bieleho sezamu
  • 1 ČL ľanu

POSTUP PRÍPRAVY

Zo surovín vypracujeme nelepkavé vláčne cesto, ktoré necháme odpočívať asi 15 minút. Rozpustíme maslo, primiešame olej so soľou a vytvoríme homogénnu zmes na mastenie. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú vyvaľkáme na čo najtenšiu placku na pomúčenej doske. Na placku nanesieme po celej ploche mastenie a preložíme ďalšou plackou. Takto pokračujeme s celým cestom. Potrieme zbytkom mastenia vrchné cesto a zrolujeme všetky vrstvy do valca, ktorý zamotáme do tesnej špirály. Tú pomocou ruky a valčeka roztlačíme na placku o veľkosti plechu na pečenie. Takto upravené cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v teple necháme odpočívať, dokiaľ sa vyhreje rúra.
Pečieme pri teplote 200°C (horný a dolný ohrev) v trvaní 20 minút. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom a ľanom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Saya je turecká pečená pochúťka, nazývaná aj drôtený koláč (placka), čo je označenie z dôvodu jeho štruktúry po upečení. Podáva sa ako príloha k iným jedlám, polievkam, alebo ako samostatné jedlo.

Hodnotenie autora 0