Saya
ZOZNAM SUROVÍN
CESTO
- 150 ml mlieka
- 350 g hladkej múky T-530
- 1 vajce
- 1 PL rastlinného oleja
- 3 PL jogurtu
- 1 ČL soli
- 2 ČL prášku do pečiva
MASTENIE
- 100 g masla
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 ČL soli
POSYP
- 1 vajce
- 1 ČL bieleho sezamu
- 1 ČL ľanu
POSTUP PRÍPRAVY
Zo surovín vypracujeme nelepkavé vláčne cesto, ktoré necháme odpočívať asi 15 minút. Rozpustíme maslo, primiešame olej so soľou a vytvoríme homogénnu zmes na mastenie. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú vyvaľkáme na čo najtenšiu placku na pomúčenej doske. Na placku nanesieme po celej ploche mastenie a preložíme ďalšou plackou. Takto pokračujeme s celým cestom. Potrieme zbytkom mastenia vrchné cesto a zrolujeme všetky vrstvy do valca, ktorý zamotáme do tesnej špirály. Tú pomocou ruky a valčeka roztlačíme na placku o veľkosti plechu na pečenie. Takto upravené cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v teple necháme odpočívať, dokiaľ sa vyhreje rúra.
Pečieme pri teplote 200°C (horný a dolný ohrev) v trvaní 20 minút. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom a ľanom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Saya je turecká pečená pochúťka, nazývaná aj drôtený koláč (placka), čo je označenie z dôvodu jeho štruktúry po upečení. Podáva sa ako príloha k iným jedlám, polievkam, alebo ako samostatné jedlo.