Sambal Oelek
ZOZNAM SUROVÍN
- 200 g chillie papričiek
- 80 g čerstvej červenej papriky
- 2 PL soli
- 2 ČL liehového octu 8%
- 1 ČL rastlinného oleja
- 1 PL pasty gochujang (info)
POSTUP PRÍPRAVY
Odstránime stopky, a z polovice chillie papričiek aj semienka a rovnako odstránime semienka z papriky. Následne dáme všetky suroviny okrem pasty gochujang do choppera a kvalitne rozsekáme. Rozmixovanú pastu dáme na panvicu, pridáme gochujang a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme dokiaľ sa neodparí prebytočná tekutina – mala by sa vytvoriť pastovitá hmota. Horúcu zmes nakladáme do uzatvárateľných pohárikov s objemom asi 100 ml a necháme teplom zatiahnuť viečko. Skladujeme v chlade.
TIPY, TRIKY A RADY
Ak pripravujeme malé množstvo – základnú dávku nedávame tak ani olej, ani ocot. Vďaka soli sa nestihne ani pokaziť, než ju skonzumujeme.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Sambal Oelek je tradičná ázijská pasta pripravená z chillie papričiek, ktorá je základom mnohých ázijských jedál. My ju pripravujeme v zjednodušenej verzii a slúži na dochutenie jedál vrátane gulášov, ale aj na chlieb s maslom, alebo k treske miesto pikantného šalátu.
Posledná aktualizácia receptúry: 01.12.2023