Sambal Oelek

ZOZNAM SUROVÍN

  • 200 g chillie papričiek
  • 80 g čerstvej červenej papriky
  • 2 PL soli
  • 2 ČL liehového octu 8%
  • 1 ČL rastlinného oleja
  • 1 PL pasty gochujang (info)

POSTUP PRÍPRAVY

Odstránime stopky, a z polovice chillie papričiek aj semienka a rovnako odstránime semienka z papriky. Následne dáme všetky suroviny okrem pasty gochujang do choppera a kvalitne rozsekáme. Rozmixovanú pastu dáme na panvicu, pridáme gochujang a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme dokiaľ sa neodparí prebytočná tekutina – mala by sa vytvoriť pastovitá hmota. Horúcu zmes nakladáme do uzatvárateľných pohárikov s objemom asi 100 ml a necháme teplom zatiahnuť viečko. Skladujeme v chlade.

TIPY, TRIKY A RADY

Ak pripravujeme malé množstvo – základnú dávku nedávame tak ani olej, ani ocot. Vďaka soli sa nestihne ani pokaziť, než ju skonzumujeme.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Sambal Oelek je tradičná ázijská pasta pripravená z chillie papričiek, ktorá je základom mnohých ázijských jedál. My ju pripravujeme v zjednodušenej verzii a slúži na dochutenie jedál vrátane gulášov, ale aj na chlieb s maslom, alebo k treske miesto pikantného šalátu.


Posledná aktualizácia receptúry: 01.12.2023


Hodnotenie autora 0