Ryža na sushi
ZOZNAM SUROVÍN
- 250 g ryže
- 300 ml vody
- 3 PL ryžového octu
- 1 PL kryštálového cukru
- 0.5 ČL soli
POSTUP PRÍPRAVY
Ryžu najskôr namočíme na 30-60 minút do studenej vody. Potom vodu vymeníme a rukou pomalými krúživými pohybmi miešame. Postup opakujeme, kým nie je voda úplne číra. Ryžu scedíme pomocou sitka. Vložíme ryžu do ryžovaru s vodou a ryžovar zapneme. Keď je ryža uvarená, pridáme zmes awase-zu, t. j. zmes ryžového octu, cukru a soli. Zmes zohrejeme, aby sa kryštáliky dôkladne rozpustili a necháme vychladnúť. Awase-zu lejeme do misky s ryžou cez drevenú alebo keramickú lopatku a rovnomerne ju votrieme do ryže. Aby zostala ryža pekne lesklá, je potrebné ju rýchlo ochladiť. Pripravená ryža je mierne lepivá a má sladko-kyslú chuť. Kým začneme s prípravou sushi, necháme ryžu odpočívať prikrytú vlhkou utierkou, aby nevyschla.
TIPY, TRIKY A RADY
Uvedené množstvo ryže by malo postačovať na vytvorenie 3 roliek sushi.
EXTRA VYBAVENIE
- ryžovar
Posledná aktualizácia receptúry: 02.01.2024