Ryža na sushi

ZOZNAM SUROVÍN

  • 250 g ryže
  • 300 ml vody
  • 3 PL ryžového octu
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 0.5 ČL soli

POSTUP PRÍPRAVY

Ryžu najskôr namočíme na 30-60 minút do studenej vody. Potom vodu vymeníme a rukou pomalými krúživými pohybmi miešame. Postup opakujeme, kým nie je voda úplne číra. Ryžu scedíme pomocou sitka. Vložíme ryžu do ryžovaru s vodou a ryžovar zapneme. Keď je ryža uvarená, pridáme zmes awase-zu, t. j. zmes ryžového octu, cukru a soli. Zmes zohrejeme, aby sa kryštáliky dôkladne rozpustili a necháme vychladnúť. Awase-zu lejeme do misky s ryžou cez drevenú alebo keramickú lopatku a rovnomerne ju votrieme do ryže. Aby zostala ryža pekne lesklá, je potrebné ju rýchlo ochladiť. Pripravená ryža je mierne lepivá a má sladko-kyslú chuť. Kým začneme s prípravou sushi, necháme ryžu odpočívať prikrytú vlhkou utierkou, aby nevyschla.

TIPY, TRIKY A RADY

Uvedené množstvo ryže by malo postačovať na vytvorenie 3 roliek sushi.

EXTRA VYBAVENIE

  • ryžovar

Posledná aktualizácia receptúry: 02.01.2024


Hodnotenie autora 0