Rakytníkový sirup
ZOZNAM SUROVÍN
- 1.5 kg rakytníka rešetliakového
- 1.0 kg kryštálového cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Príprava za tepla
Plody, ktoré prešli mrazom odšťavíme. Na 1 liter šťavy pridáme 1 kg cukru, dáme do hrnca, pridáme šťavu z citróna a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme asi 10 minút. Sirup odstavíme a horúci naplníme do fliaš. Kvalitne uzatvoríme.
Príprava za studena
Plody, ktoré prešli mrazom odšťavíme. Na 1 liter šťavy pridáme 1 kg cukru, dáme do hrnca a za stáleho miešania prehrejeme do maximálnej teploty 60°C aby sa cukor prepojil so šťavou. Odstavíme a naplníme do fliaš. Sirup skladujeme v chlade, najlepšie v chladničke, kde vydrží aj niekoľko týždňov.
TIPY, TRIKY A RADY
Po čase sa v sirupe oddelí olej, a vrchná časť sirupu stuhne. Odporúčam preto plniť fľaše len do 3/4, aby sme mohli pre použitím sirup poriadne pretrepať, platí to najmä pri spôsobe prípravy za tepla.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Rakytníkový sirup obsahuje významné vitamíny, medzi ktoré patrí vitamín A, C a E. Rakytníkový sirup je zdrojom betakaroténu, antioxidantov, minerálnych látok, aminokyselín a mastných kyselín.
EXTRA VYBAVENIE
- odšťavovač
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023