Rakytníkový sirup

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1.5 kg rakytníka rešetliakového
  • 1.0 kg kryštálového cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava za tepla
Plody, ktoré prešli mrazom odšťavíme. Na 1 liter šťavy pridáme 1 kg cukru, dáme do hrnca, pridáme šťavu z citróna a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme asi 10 minút. Sirup odstavíme a horúci naplníme do fliaš. Kvalitne uzatvoríme.


Príprava za studena
Plody, ktoré prešli mrazom odšťavíme. Na 1 liter šťavy pridáme 1 kg cukru, dáme do hrnca a za stáleho miešania prehrejeme do maximálnej teploty 60°C aby sa cukor prepojil so šťavou. Odstavíme a naplníme do fliaš. Sirup skladujeme v chlade, najlepšie v chladničke, kde vydrží aj niekoľko týždňov.

TIPY, TRIKY A RADY

Po čase sa v sirupe oddelí olej, a vrchná časť sirupu stuhne. Odporúčam preto plniť fľaše len do 3/4, aby sme mohli pre použitím sirup poriadne pretrepať, platí to najmä pri spôsobe prípravy za tepla.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Rakytníkový sirup obsahuje významné vitamíny, medzi ktoré patrí vitamín A, C a E. Rakytníkový sirup je zdrojom betakaroténu, antioxidantov, minerálnych látok, aminokyselín a mastných kyselín.

EXTRA VYBAVENIE

  • odšťavovač

Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0