Puff cake

ZOZNAM SUROVÍN

NÁPLŇ

  • 3 žĺtka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 300 ml mlieka
  • 30 g masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 250 ml šľahačkovej smotany

CESTO

  • 3 vajcia
  • 80 g hladkej múky T-530
  • 60 g masla
  • 60 ml vody
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Najprv pripravíme krém. Žĺtka, cukor a škrob dobre umixujeme, prilejeme horúce mlieko a rýchlo miešame, dokiaľ zmes nezhustne. Pridáme maslo, po jeho rozpustení 120 ml šľahačky a vymiešame metličkou jemný krém. Prikryjeme fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu a necháme chladnúť v chladničke.

Maslo s cukrom, štipkou soli a vodou v kastróle rozpustíme, pridáme múku za stáleho miešania dokiaľ nevznikne jemná pasta. Postupne pridáme rozšľahané vajcia a cesto kvalitne vymiešame. Vložíme do vyhriatej rúry na 210°C (horný a dolný ohrev) a pečieme 18 minút, dokiaľ neostane cesto pekne zlaté. Po vybratí rozkrojíme krájačom na korpusy na 2 diely.
Vychladnutý krém vyšľaháme, pridáme vanilkový extrakt a zostatok šľahačky. Mixujeme dokiaľ nevznikne hustá pena.
Do formy dáme dole vrchnú časť cesta, nanesieme krém, zarovnáme ho a priklopíme druhou časťou cesta.

Necháme v chladničke vychladnúť a prepojiť aspoň 2 hodiny.

TIPY, TRIKY A RADY

Alternatívne môžeme cesto rozdeliť na 3 časti a vo forme umiestniť jednu časť dole a dve po stranách. V takom prípade, na vrstvu krému dáme ešte vrstvu mixovanej šľahačky a ozdobíme zákusok hoblinkami čokolády a čokoládovou polevou.

Na zákusok použijeme úzke jánske sklo.


Posledná aktualizácia receptúry: 14.10.2023


Hodnotenie autora 0