Pravé rohlíky
ZOZNAM SUROVÍN
- 80 ml mlieka
- 180 ml vody
- 2 ČL soli
- 4 PL rastlinného oleja
- 500 g hladkej múky T-530
- 0.5 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL sušeného droždia
- 1 vajce
POSTUP PRÍPRAVY
Do nádoby pekárne pridáme suroviny v poradí, ako sú uvedené vyššie. Zapneme program na kysnutie – program 13 a necháme pekáreň spracovať cesto čo potrvá 75 minút. Vyberieme cesto z pekárne a na nepomúčenej doske rozdelíme cesto na 8 časti a tie vyváľame na trojuholníky, ktoré zrolujeme do tvaru rohlíka. Počas zatáčania cesto naťahujeme, aby bol návin čo najpevnejší. Uložíme rohlíky na plech vystlaný papierom na pečenie prikryjeme utierkou a necháme v teple podkysnúť 2 hodiny pri izbovej teplote (nad radiátorom v zime len 45 minút) tak, že rohlíky musia zdvojnásobiť svoj objem. Vyhrejeme elektrickú rúru (horný a dolný ohrev) na 220°C, potrieme rohlíky rozšľahaným vajíčkom, plech pofŕkame vodou a necháme piecť 12 minút. Po upečení uložíme na mriežku, aby rohlíky vychladli.
TIPY, TRIKY A RADY
Postup i výsledok môžeme obmeniť tak, že rohlíky nepotrieme pred vložením do rúry vajíčkom, ale slanou vodou, teplotu v rúre nastavíme na 240°C, dole do rúry vložíme nádobu, do ktorej vlejeme vodu po vložení rohlíkov. Vytvorí sa vodná para, vďaka ktorej budú rohlíky dobre prepečené. Po vybratí ich znova potrieme vodou a necháme chladnúť na mriežke. Dobu pečenia si nastavíme na 15 minút.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Úplne jednoduché, klasické rohlíky, aké už dnes v obchode nekúpite. Ani po pár dňoch sa nedrolia a nerozsýpajú. V domácich podmienkach nie je možné dosiahnuť chuť tzv. vodových parených rožkov, ktoré dnes bežne kúpime v obchode.
Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024