Poolish

ZOZNAM SUROVÍN

  • 150 ml vody
  • 150 g chlebovej múky T-650
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL sušeného droždia

POSTUP PRÍPRAVY

Do misy dáme teplú vodu, pridáme droždie a necháme 1 minútu hydratovať. Pridáme med a miešame, dokiaľ sa med nerozpustí. Následne prisypeme múku a kvalitne stierkou vymiešame aby vznikla homogenná hmota. Misu zatvoríme (prekryjeme potravinovou fóliou) a necháme pôsobiť pri izbovej teplote asi 60 minút. Preložíme do chladničky na 16 až 24 hodín.

TIPY, TRIKY A RADY

Maximálna doba pobytu v chladničke je 24 hodín, po tejto dobe začne cesto kysnúť a nie je vhodné na použitie. Množstvo pripravené z tohto množstva surovín je považované za 1 dávku.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Poolish je prefermentovaná – predkvasená hmota ktorá sa používa pri výrobe pečených jedál, napr. pizze, bagiet a množstve iných jedál. Jej príprava je náročná len na čas. Vymysleli ju niekedy v 19. storočí poľský kuchári.


Posledná aktualizácia receptúry: 02.01.2024


Hodnotenie autora 0