Poolish
ZOZNAM SUROVÍN
- 150 ml vody
- 150 g chlebovej múky T-650
- 1 ČL medu
- 1 ČL sušeného droždia
POSTUP PRÍPRAVY
Do misy dáme teplú vodu, pridáme droždie a necháme 1 minútu hydratovať. Pridáme med a miešame, dokiaľ sa med nerozpustí. Následne prisypeme múku a kvalitne stierkou vymiešame aby vznikla homogenná hmota. Misu zatvoríme (prekryjeme potravinovou fóliou) a necháme pôsobiť pri izbovej teplote asi 60 minút. Preložíme do chladničky na 16 až 24 hodín.
TIPY, TRIKY A RADY
Maximálna doba pobytu v chladničke je 24 hodín, po tejto dobe začne cesto kysnúť a nie je vhodné na použitie. Množstvo pripravené z tohto množstva surovín je považované za 1 dávku.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Poolish je prefermentovaná – predkvasená hmota ktorá sa používa pri výrobe pečených jedál, napr. pizze, bagiet a množstve iných jedál. Jej príprava je náročná len na čas. Vymysleli ju niekedy v 19. storočí poľský kuchári.
Posledná aktualizácia receptúry: 02.01.2024