Poľský boršč

ZOZNAM SUROVÍN

CVIKLA

  • 500 g cvikly
  • 1.0 l vody
  • 1 PL liehového octu 8%

VÝVAR

  • 2 PL bravčovej masti
  • 800 g bravčového plecka
  • 300 g mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 80 g zeleru
  • 30 g petržlenu
  • 1 PL soli
  • 6 ks mletého čierneho korenia
  • 4 ks celého nového korenia
  • 3 ks vavrinca (bobkový list)
  • vňať ligurčeka

POLIEVKA

  • 2 PL bravčovej masti
  • 200 g mrkvy
  • 50 g petržlenu
  • 60 g cibule
  • 400 g bielej kapusty
  • 500 g zemiakov
  • 15 g cesnaku
  • 6 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL pálivej paprikovej pasty
  • 2 PL mletej údenej červenej papriky
  • vňať petržlenová

ZAHUSTENIE

  • 2 PL bravčovej masti
  • 3 PL hladkej múky T-530
  • 200 ml vody
  •  soľ
  • cukor kryštál
  • liehový ocot 8%
  • pochúťková smotana (jogurt)
  • kôpor
  • 100 g slaniny

POSTUP PRÍPRAVY

Očistenú – olúpanú cviklu (stonku ani listy z cvikly nevyhadzujeme, použijeme ich v recepte neskôr ) nakrájame na drobné kocky a vhodíme do vriacej vody ochutenej octom. Varíme asi 50 minút do zmäknutia. Odstavíme a necháme chladnúť.
Do tlakového hrnca dáme 1 PL masti a mäso nakrájané na kocky s hranou 2 cm na rozpálenej masti opečieme krátko zo všetkých strán (5 minút), aby sa zatiahlo. Vlejeme vodu vložíme korenie, koreňovú zeleninu, cibuľu, zatvoríme a privedieme k varu. Po dosiahnutí tlaku varíme približne 15 minút. Odstavíme a necháme dôjsť v pare ďalších 10 minút. Mäso vyberieme a vývar precedíme a odložíme bokom.
Do hrnca dáme 1 PL masti, v ktorej restujeme 8 minút najemno nakrájanú cibuľu, potom pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, ktorú restujeme ďalšie 3 minúty. Pridáme údenú papriku, pretlačený cesnak a krátko zarestujeme. Vsypeme nastrúhanú kapustu, na malé kocky nakrájané zemiaky a nadrobno nakrájanú stonku z cvikly. Zalejeme vývarom, privedieme k varu a varíme 25 minút. Pridáme uvarenú repu vrátane vody v ktorej sa varila, paradajkový pretlak, paprikovú pastu a varíme ďalších 10 minút. Do polievky vložíme mäso, pridáme nasekaný kôpor, čerstvú nakrájanú petržlenovú vňať a najemno nakrájanú vňať z repy. Necháme variť 5 minút. Podľa chuti osolíme, dochutíme cukrom a octom, povaríme ešte 3 minúty a odstavíme. Keďže vývar z mäsa je dosť slaný nie je potrebné polievku veľmi soliť. Zemiaky i kapusta zvyčajne stiahnu pôvodnú slanosť na požadovanú úroveň.
Do kastróla na rozpustenú masť nasypeme múku a restujeme ju, dokiaľ nebude mať zlatohnedú farbu. Zalejeme studenou vodou a rýchlo rozmiešame. Takto pripravenú zásmažku za stáleho miešania vlievame do polievky. Zásmažku pridávame dovtedy dokiaľ nie sme s konzistenciou spokojný. Následne necháme 3 minúty vrieť a odstavíme.

Podávame na hlbokom tanieri, alebo v miske. Na boršč dáme lyžicu pochúťkovej smotany ( jogurtu) a posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňatkou, alebo kôprom. Môžeme pridať aj kúsky vyškvarenej slaniny nakrájanej na drobné kocky.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Polievka z červenej repy (cvikly) príznačná pre Ruskú kuchyňu hoci o jej pôvode sa špekuluje. Obľúbená je tiež v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, Poľsku a Bulharsku. Tento boršč z Białystoku je pripravovaný špeciálne z bravčového mäsa.


Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024


Hodnotenie autora 3.3