Lovecká panenka

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 500 g bravčovej panenky
  • 150 g koreňovej zeleniny
  • 100 g gazdovskej slaniny
  • 2 ČL worcesterskej omáčky
  • 2 ČL olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie

OMÁČKA

  • 4 ks lesných hríbov (šampiňóny)
  • 50 ml suchého červeného vína
  • 4 PL kečupu
  • 1 PL slivkového lekváru
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 PL brusnicového džemu
  • 1 PL masla
  • 1 PL škrobu

POSTUP PRÍPRAVY

Panenku usušíme, upravíme do valcovitého tvaru, zbavíme šliach. Prekrojíme na polovicu. Osolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom a pokvapkáme worchestrovou omáčkou. Nakrájame nadrobno koreňovú zeleninu,  slaninu na väčšie plátky, vložíme do pekáča. Na túto zmes položíme položíme mäso, prikryjeme a dáme na 30 minút do chladničky. Nahrejeme elektrickú rúru na 180°C (horný a dolný ohrev). Vložíme pekáč, pričom mäso podlejeme jemne vodou a pečieme v trúbe nezakryté asi 10 minút. Prikryjeme a pečieme ďalších 30 minút (kontrolujeme podliatie, aby sa mäso nepripieklo). Po tejto dobe mäso vyberieme a zabalíme do alobalu aby šťava v panenke prestúpila. Počas pečenia si pripravíme omáčku a prílohu. Do panvice s koreňovou zeleninou pridáme kečup, slivkový lekvár a cukor. Povaríme asi 20 minút do doby než je zelenina úplne mäkká. Vyberieme slaninu a obsah panvice prelejeme do nádoby na mixovanie a ponorným tyčovým mixérom rozmixujeme koreňovú zeleninu, precedíme cez sitko a vlejeme späť na panvicu. Pridáme víno, brusnice a nakrájané hríby a na drobno pokrájanú slaninu. Všetko spolu povaríme ďalších 10 minút, jemne zahustíme škrobom rozmiešaným v troche vody a odstavíme z plameňa. Na zjemnenie omáčky pridáme po odstavení maslo.

TIPY, TRIKY A RADY

Panenka je asi po 10 minútach v alobale pripravená na servírovanie.

Na plytký tanier naložíme prílohu, panenku vcelku a polejeme podľa chuti omáčkou, ak sa pre omáčku rozhodneme. Ako prílohu je možné použiť zemiaky – varené, štuchané, pečené, alebo gnochi. Vzhľadovo nič nepokazíme dusenou zeleninou.

 


Posledná aktualizácia receptúry: 14.12.2023


Hodnotenie autora 0