Polievka Miso
POSTUP PRÍPRAVY
Na oleji osmažíme hríby a tofu. Mrkvu a petržlen nakrájanú na julienne uvaríme v parnom hrnci (ryžovare). Pred koncom parenia pridáme aj klíčky mungo. Riasu si namočíme do vody, po zmäknutí (3 minúty) ju nakrájame. Vyvaríme rezance podľa návodu. Pokiaľ ste si rezance pripravovali sami dobu varenia nájdete v článku Príprava cestovín.
Do hrnca dáme dashi, pridáme sójovú omáčku a privedieme k varu. Následne pridáme najemno nastrúhaný zázvor a varíme asi 5 minút. Z vývaru si odoberieme do misky a rozmiešame v ňom pastu miso (vývar musíme stiahnuť z ohňa, v paste miso by sa ináč znehodnotili všetky výživné enzýmy).
Do misiek vložíme uvarené rezance, orestované hríby, tofu, udusenú zeleninu, mungo (alebo hrášok), na prúžky nakrájanú reďkvičku a zalejeme miso polievkou. Na vrch vložíme riasu, môžeme ozdobiť aj najemno nakrájanou cibuľkou, alebo pórom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Kráľovná reštauračných polievok od našich západných susedov. V dobe mojej mladosti som sa vďaka neuveriteľne túlavým nohám prestravoval po krčmách a reštauráciach nižších cenových skupín, kde nebolo nad držkovú na stojáka s poctivým tzv. dubčekovým rohlíkom a dobre vychladeným Veľkopopovickým kozlom.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.09.2023