Podplamenník

ZOZNAM SUROVÍN

  • 400 g hladkej múky T-530
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 1 vajce
  • 1 zemiak
  • 1 PL bravčovej masti
  • 250 g bryndze
  • 250 g pochúťkovej smotany
  • 2 cibule
  • 200 g slaniny
  • 0.5 ČL soli

POSTUP PRÍPRAVY

Väčší zemiak uvaríme v šupke (asi 25 minút), ošúpeme a roztlačíme. Zmiešame múku s droždím, pridáme vajcia, rozpustené maslo a pripravený roztlačený zemiak. Cesto vymiešame vareškou, alebo môžeme použiť hnetač. Miešame približne 5 minút a potom necháme cesto kysnúť pod utierkou na teplom mieste približne 1 hodinu. Medzitým čo cesto kysne, nakrájame slaninu na kocky a dáme na panvičku osmažiť do zlatista. Cibuľu nakrájame na jemné mesiačiky. Budeme ju dávať na cesto so slaninou. Plech na podplamenník s bryndzou vystelieme papierom na pečenie a prstami naň natiahneme cesto. V miske zmiešame smotanu, bryndzu a 5 polievkových lyžíc masti zo slaniny. Všetko premiešame. Dáme na cesto. Na náplň rovnomerne rozvrstvíme pripravenú slaninu a cibuľu. Pripravený plech dáme piecť (horný a dolný ohrev) najskôr na 5 minút na 230°C a potom dopečieme na 180°C na 25 minút. Nakoniec môžeme podplamenník s bryndzou ešte posypať pierkami čerstvej cibuľky, alebo pažítkou.

INFORMÁCIE O RECEPTE

História bryndzového podplamenníka siaha do minulosti a je spojená so slovenskou tradičnou kuchyňou a kultúrou. Presný dátum jeho vzniku nie je známy, pretože sa jedná o pokrm, ktorý sa vyvíjal a vylepšoval počas stáročí. Predpokladá sa, že bryndzový podplamenník má korene v horských oblastiach Slovenska, najmä v regióne Zemplína.


Posledná aktualizácia receptúry: 23.09.2023


Hodnotenie autora 0