Pekelná nátierka
ZOZNAM SUROVÍN
- 100 g bravčovej masti
- 1.3 kg bravčového mäsa
- 300 g papriky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 PL pikantnej paprikovej pasty
- 4 chillie papričky jalapeno
- 2 PL hrubozrnnej horčice
- 2 PL kremžskej horčice
- 3 ČL soli
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL mletej červenej údenej papriky
- 500 ml paradajkového pretlaku
- 4 kvapky tekutého dymu
- 1x DASH SpiceDragon
POSTUP PRÍPRAVY
Na hlbokej panvici, alebo vo väčšom kastróle rozpálime bravčovú masť a necháme na nej speniť nadrobno nakrájanú cibuľu (asi 8 minút), pridáme mleté mäso (zomleté na doske č.4,5), ktoré restujeme 15 minút, pridáme na polovičky nakrájanú papriku a dusíme 5 minút pod pokrievkou.
Pridáme horčicu, sójovú omáčku, paprikovú pastu, údenú papriku, soľ, celé chillie papričky, na plátky nakrájaný cesnak a všetko premiešame. Dusíme na miernom plameni prikryté asi 15 minút. Po tejto dobe pridáme paradajkový pretlak, SpiceDragon, premiešame a dusíme tentokrát bez pokrievky ďalších asi 20 minút, pričom zmes miešame častejšie. Takto nám vznikne hustá chuťovo bohatá zmes. Nakoniec k zmesi pridáme tekutý dym a prehrejeme asi 1 minútu.
Zmes odstavíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť, aby sme si nepoškodili mixér. Zo zmesi vyberieme papriku, vložíme ju aj s 1/3 zmesi do mixéra a rozmixujeme ju najemno. Rozmixovanú zmes vrátime do panvice k zbytku mäsa, a za stáleho miešania privedieme znova k varu. Ešte horúcu ju plníme do zaváracích pohárov. Poháre uzatvoríme a otočíme viečkom dole. Teplom sa viečko zatiahne a zmes takto v pohári vydrží aj dva roky.
TIPY, TRIKY A RADY
Ak máme pripravenú do zásoby paradajkovú pastu nahradíme ňou paradajkový pretlak tak, že zmiešame 6 PL pasty a prilejeme 300 ml vody.
Z uvedeného množstva pripravíme 4 fľaše (400 ml) nátierky.
Posledná aktualizácia receptúry: 16.08.2024