Pekelná nátierka

Pekelná nátierka

ZOZNAM SUROVÍN

  • 100 g bravčovej masti
  • 1.3 kg bravčového mäsa
  • 300 g papriky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 PL pikantnej paprikovej pasty
  • 4 chillie papričky jalapeno
  • 2 PL hrubozrnnej horčice
  • 2 PL kremžskej horčice
  • 3 ČL soli
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL mletej červenej údenej papriky
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  • 4 kvapky tekutého dymu
  • 1x DASH SpiceDragon

POSTUP PRÍPRAVY

Na hlbokej panvici, alebo vo väčšom kastróle rozpálime bravčovú masť a necháme na nej speniť nadrobno nakrájanú cibuľu (asi 8 minút), pridáme mleté mäso (zomleté na doske č.4,5), ktoré restujeme 15 minút, pridáme na polovičky nakrájanú papriku a dusíme 5 minút pod pokrievkou.
Pridáme horčicu, sójovú omáčku, paprikovú pastu, údenú papriku, soľ, celé chillie papričky, na plátky nakrájaný cesnak a všetko premiešame. Dusíme na miernom plameni prikryté asi 15 minút. Po tejto dobe pridáme paradajkový pretlak, SpiceDragon, premiešame a dusíme tentokrát bez pokrievky ďalších asi 20 minút, pričom zmes miešame častejšie. Takto nám vznikne hustá chuťovo bohatá zmes. Nakoniec k zmesi pridáme tekutý dym a prehrejeme asi 1 minútu.
Zmes odstavíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť, aby sme si nepoškodili mixér. Zo zmesi vyberieme papriku, vložíme ju aj s 1/3 zmesi do mixéra a rozmixujeme ju najemno. Rozmixovanú zmes vrátime do panvice k zbytku mäsa, a za stáleho miešania privedieme znova k varu. Ešte horúcu ju plníme do zaváracích pohárov. Poháre uzatvoríme a otočíme viečkom dole. Teplom sa viečko zatiahne a zmes takto v pohári vydrží aj dva roky.

TIPY, TRIKY A RADY

Ak máme pripravenú do zásoby paradajkovú pastu nahradíme ňou paradajkový pretlak tak, že zmiešame 6 PL pasty a prilejeme 300 ml vody.

Z uvedeného množstva pripravíme 4 fľaše (400 ml) nátierky.


Posledná aktualizácia receptúry: 16.08.2024


Hodnotenie autora 4.8