Pasta carbonara

ZOZNAM SUROVÍN

  • 250 g špagiet (linguine)
  • 100 g gazdovskej slaniny (recept)
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 ml bieleho vína
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vaječné žĺtky
  • 2 PL syra GranaPadano
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka

POSTUP PRÍPRAVY

Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode a scedíme. Slaninu nakrájame na kocky. Na rozohriatej panvici za stáleho miešania opečieme slaninu do zlatista (5 minút). Potom ju preložíme z panvice do misky a na výpeku zo slaniny orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak (5 minút). Zalejeme vínom a povaríme asi 3 minúty, kým sa alkohol z vína odparí. Pridáme polovicu smotany a krátko povaríme asi 2 minúty. Na panvicu pridáme späť opraženú slaninu. V miske zmiešame žĺtky, druhú polovicu smotany a syr Grana Padano. Zmes pridáme na panvicu, stíšime plameň, osolíme a okoreníme. Pridáme horúce uvarené cestoviny, dôkladne premiešame a stiahneme zo sporáka.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Slovenský preklad tejto talianskej pochúťky by znel uhliarske cestoviny. Neznie to síce tak exoticky, ale chutná to priam božsky… Pred servírovaním ozdobíme na tanieri nasekanou bazalkou. Ideálne je nabrať cestoviny kuchárskou pinzetou a na tanier položiť zvitok zo špagiet vytvorený s pomocou naberačky.


Posledná aktualizácia receptúry: 17.09.2023


Hodnotenie autora 0