Párance
ZOZNAM SUROVÍN
- 400 g polohrubej múky T-400
- 170 ml vody
- 1 ČL soli
POSTUP PRÍPRAVY
Z múky, vody a soli pripravíme veľmi hutné cesto. Nemalo by sa lepiť a jeho povrch by mal byť úplne hladký. Cesto zabalíme do fólie a necháme asi 60 minút odpočívať pri izbovej teplote. Cesto vyvaľkáme (alebo rukou roztlačíme) na placku s hrúbkou asi 1 cm. Nožom si odkrajujeme rezance s hrúbkou 8 mm dokiaľ nepokrájame celé cesto. Následne každý rezanec “vygúľame” na hada s priemerom asi 8 mm a ten potom valčekom (alebo medzi prstami v rukách) sploštíme. Takto pripravené cesto delíme na kúsky s dĺžkou 8 – 10 cm. Tie potom od stredu v rukách párame po dĺžke na viac častí. Takto pripravené párance môžeme rovno hádzať do vriacej vody, alebo si ich nachystať,vriacej neosolenej a hodiť ich do vody naraz. Takto “popárané” cesto asi 1 minútu po vyplávaní na povrch ho vyberáme sitkom, alebo dierovanou naberačkou.
TIPY, TRIKY A RADY
Párance je možné pripraviť na niekoľko spôsobov:
- Drevorubačské, alebo Zbojnícke párance (recept) – kalorický výdatné jedlo s použitím múky, zemiakov a slaniny
- Bezmäsitá verzia – Cesnakové párance , keď do hotových párancov pridáme v alobale upečený vytlačený cesnak zmiešaný so soľou a rastlinným olejom.
- Sladká verzia – medzi ženami a deťmi úprava, kde sa k párancom pridáva buď tvaroh, mak, lekvár, alebo mleté orechy posypané práškovým cukrom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Párance boli kedysi jedlom chudobných (pôvodne obec Pukanec) a dodali ťažko pracujúcim chlapom veľa sily v krátkom čase. Na ich prípravu stačila múka, voda, soľ a zemiaky. Drevorubači v lese by si len ťažko krájali cesto, preto ho párali. A zo zvyšnej vody, v ktorej ich varili, potom ešte pripravovali polievku. Jedlo sa pripravovalo sa podľa potreby aj na vozoch za jazdy.
Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024