Paradajková pasta

ZOZNAM SUROVÍN

  • 3.0 kg paradajok
  • 50 ml rastlinného oleja

POSTUP PRÍPRAVY

Paradajky po obratí necháme prikryté pod dekou dozrievať po dobu 2 dni. Po tejto dobe ich umyjeme, vykrojíme jadrovník a nakrájame ich na menšie kúsky.
Nakrájané paradajky dáme do hrnca a za miešania varíme 5 minút, kým paradajky nezačnú uvoľňovať šťavu. Následne za občasného miešania varíme čiastočne prikryté asi 40 minút do úplného rozvarenia paradajok. Odstavíme a necháme odkryté trocha vychladnúť aspoň 20 minút. Ponorným mixérom v hrnci paradajky rozmixujeme.
Rozmixovanú zmes prepasírujeme cez jemné sitko pomocou naberačky, alebo lyžice. Do cedníka dáme v dvoch vrstvách gázu a vlejeme prepasírovanú zmes. Stečenú šťavu môžeme použiť na prípravu polievky, alebo vypiť. Zmes v gáze nemiešame, necháme stekať vlastnou hmotnosťou. Po 2 hodinách odoberieme stečenú šťavu, prikryjeme sitko tanierom, alebo pokrievkou a necháme stekať 8 hodín (cez noc).
Pastu dáme na panvicu a asi 10 minút dusíme, aby sa odparila aj zostatková voda. Miešame, aby pasta neprihorela. Hotovú pastu preložíme do zaváracích pohárov, utlačíme tak aby tam neboli vzduchové kapsy a na vrch dáme trocha rastlinného oleja. Zatvoríme a dáme do teplej vody sterilizovať. Po dosiahnutí varu sterilizujeme 10 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť v hrnci.

TIPY, TRIKY A RADY

Zo základnej dávky je možné pripraviť asi 500 ml paradajkovej pasty.

EXTRA VYBAVENIE

  • sterilná gáza
  • zaváracie poháre

Posledná aktualizácia receptúry: 18.10.2023


Hodnotenie autora 0