Panini
ZOZNAM SUROVÍN
- 500 g chlebovej múky T-650
- 7 g droždia (1 sáčok)
- 1 ČL medu
- 3 PL olivového oleja
- 250 ml vody
- 20 g soli
- olivový olej na mastenie
POSTUP PRÍPRAVY
Droždie rozmiešame v troche teplej vody a pridáme všetky ostatné suroviny okrem soli. Vložíme cesto do hnetača a hnetieme asi 15 minút dokiaľ nie je hladné. Po 10 minútach pridáme soľ, rozpustenú v troche vody.
Preložíme do misy a necháme prikryté kysnúť 2 hodiny na teplom mieste. Vyberieme z misy a rozdelíme na 8 častí, ktoré necháme odpočívať prikryté 10 minút. Jednotlivé bochníčky roztiahneme v rukách na veľkosť 10 x 20 cm a vrch potrieme výdatne olivovým olejom. Zrolujeme po dlhšej strane a necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie podkysnúť 45 minút.
Rozohrejeme rúru na 230°C (horný a dolný ohrev). Pripravíme si misku s ľadom (studenou vodou). Vykysnuté pečivo potrieme olejom, vložíme ho do rúry zarovno s vodou a pečieme 15 minút.
TIPY, TRIKY A RADY
Panini sa pozdĺžne rozreže a vyplní lahôdkovou náplňou, ako je saláma, šunka, syr, mortadela či iné pochúťkové potraviny.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Panini je taliansky výraz pre sendvič, žemľu pripravený z iného ako toastového chleba. Panini sa typicky pripravujú z ciabatty, z michetti alebo aj z bagety na to presne určenej – toto je recept na prípravu tejto bagety.