Panenka Oreše

ZOZNAM SUROVÍN

  • 500 g bravčovej panenky
  • 1 PL olivového oleja
  • 200 g hríbov
  • 50 ml bieleho suchého vína
  • 1 ČL plnotučnej horčice
  • 1 PL masla
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • slanina (voliteľné)

POSTUP PRÍPRAVY

Panenku usušíme, upravíme do valcovitého tvaru, zbavíme šliach a nakrájame na dĺžku 6 cm. Postavíme kúsky na výšku na dosku a rukou ich roztlačíme na bochníčky. Osolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom. Necháme postáť asi 5 minút. Rozohrejeme si elektrickú rúru na 200°C (horný a dolný ohrev).
Na rozpálenej grilovacej panvici (grile) ich opečieme z každej strany nasucho tak, aby sa povrch zatiahol. Po zatiahnutí ich vložíme s panvicou do vyhriatej rúry vyhriatej na 15 minút. Po vybratí z rúry vložíme panenky do alobalu, dokiaľ si nepripravíme jedlo k servírovaniu. Na výpek na panvici pridáme trocha rastlinného oleja, nakrájané hríby a orestujeme (10 minút), zalejeme bielym vínom, necháme odpariť alkohol (5 minút) pridáme horčicu a zalejeme smotanou. Dochutíme soľou a korením. Na zjemnenie pridáme maslo a odstavíme.

TIPY, TRIKY A RADY

Panenka je asi po 10 minútach v alobale pripravená na servírovanie.

Obvod nakrájanej panenky môžeme pred pečením obaliť tiež dlhými plátkami slaniny a spevniť ju špáradlom. Chuť slaniny sa v tomto prípade hodí. Na plytký tanier naložíme prílohu, panenku vcelku a polejeme podľa chuti omáčkou, ak sa pre omáčku rozhodneme. Ako prílohu je možné použiť zemiaky – varené, štuchané, pečené, alebo gnochi. Vzhľadovo nič nepokazíme dusenou zeleninou.

 


Posledná aktualizácia receptúry: 14.12.2023


Hodnotenie autora 0